Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa mediadors al carrer per prevenir la conflictivitat social i afavorir la convivència

Escoltar

Mataró posa mediadors al carrer per prevenir la conflictivitat social i afavorir la convivència

Des d’avui i fins a finals de setembre hi ha dos equips que treballaran preferentment a Cerdanyola i Rocafonda-El Palau, zones amb una alta densitat de població, en horari de vespre-nit.

Formació dels mediadors aquesta setmana. Foto: Ajuntament
Formació dels mediadors aquesta setmana. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mataró posa en marxa un nou programa de mediadors socials per treballar a l’espai públic com a eina de prevenció i gestió dels conflictes, i amb l’objectiu d’afavorir la convivència i la cohesió social.

El programa “Agents per a la convivència” compta amb 4 mediadors, integrats en dos equips que treballen de dimecres a dissabte i principalment en horari de vespre-nit (prioritàriament de 19 a 24 h). Funcionen de manera coordinada amb altres serveis municipals, com Mediació Ciutadana, els educadors en medi obert dels Espais Joves, el Programa de suport a les comunitats veïnals, els equips de Benestar Social i Infància, la Policia Local, i l’Agència de Suport a l’Associacionisme, entre altres. També es treballarà conjuntament amb les entitats de la ciutat i l’àmbit comunitari.

El desconfinament progressiu després dels mesos més restrictius de l’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus ha evidenciat un repunt dels problemes de convivència, especialment a zones de la ciutat amb una alta densitat de població, i on la crisi econòmica ha tingut i té un impacte agreujant a situacions estructurals de vulnerabilitat social.

Els agents per a la convivència són professionals titulats en l’àmbit social, i amb formació específica en mediació i civisme. Les tasques encomanades són la prevenció i gestió de conflictes, informació, sensibilització i promoció d’actituds cíviques per tal de fomentar accions de bona convivència i respecte entre la ciutadania, així com el bon ús dels béns públics i privats de la ciutat, fomentant la corresponsabilitat de l’espai públic. Les actuacions van encaminades a:

  • Fomentar la bona convivència veïnal i les eines per a la comunicació empàtica i el foment de la corresponsabilitat.

  • Detectar casos conflictius i/o vulnerables (infància i joves), i fer la derivació a altres serveis municipals.

  • Fomentar l’ús responsable dels espais públics, amb especial incidència en la gestió dels sorolls i en l’exercici de la responsabilitat amb els menors d’edat per part dels seus familiars.

  • Atendre dubtes, queixes i suggeriments dels ciutadans, a qui explicaran com canalitzar-los cap als serveis pertinents, així com fomentar la resolució autònoma dels conflictes i la vinculació al barri i al territori.

S’estableix una coordinació setmanal amb els serveis municipals relacionats per tal d’intercanviar informació i articular actuacions conjuntes.

Els territoris d’intervenció seran preferentment Cerdanyola sud i Rocafonda-El Palau de forma aleatòria, sens perjudici d’accions a altres punts estratègics de la ciutat. El període d’intervenció serà del 26 de juny al 26 de setembre. Durant aquests 3 mesos d’intervenció es farà una avaluació continuada i s’elaborarà una proposta més integral per donar-hi continuïtat a partir de l’1 d’octubre, que tingui com a finalitat una major incidència en el treball associatiu i comunitari, i en el treball amb famílies.

El programa d’estiu té un cost de 21.495 €, subvencionat en la major part (72,4 %) per la Diputació de Barcelona.


Publicat a