Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Cavalcada de Mataró serà retransmesa en directe per TV3

Escoltar

La Cavalcada de Mataró serà retransmesa en directe per TV3

Els Missatgers Reials recolliran les cartes dissabte 2 de gener al Port de Mataró

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, el director artístic de la Cavalcada, Antoni Blanch, i el periodista Espartac Peran han presentat aquest matí les novetats d’enguany de la Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient que serà retransmesa en directe per TV3.

 

El periodista mataroní i copresentador del programa de TV3 “Divendres”, Espartac Peran, serà el principal presentador de la cavalcada, que es podrà veure en directe des de les 19.30 h fins les 21 h. Espartac Peran compartirà la narració de la nit més màgica de l’any amb la periodista Georgina Pujol des del set instal·lat a la plaça de Santa Anna. En aquest hi aniran passant cares conegudes de la televisió com l’actor mataroní Marcos Franz, que fa de Gerard a la sèrie “Merlí”, i personatges del Club Súper 3.

 

Un dels canvis més significatius és que la cavalcada començarà enguany a les 18 h, enlloc de les 17.30 h com és habitual, des de la plaça de Puerto Rico.

 

L’equip artístic de la Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient, dirigit per Antoni Blanch i amb la col·laboració de Carme Buscà i Marta Domingo, entén la Cavalcada com un conte de somnis per a petits i grans a la nit més màgica de l’any i es concep com un gran espectacle de carrer on es barreja la màgia, els somnis, la il·lusió, la llum i el color. La Cavalcada està composada per 5 grans blocs: l’obertura; el seguici del Rei Blanc; el seguici del Rei Ros; el seguici del Rei Negre i el tancament. Alguns personatges del Club Súper 3 s’intercalaran pel mig de la comitiva de la Cavalcada.

 

Enguany hi haurà millores tant a l’encapçalament de la cavalcada com en l’espectacle final. L’obertura anirà a càrrec d’una comparsa formada per alumnes de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que manipularan unes titelles gegants, després d’un taller que els alumnes van fer amb la companyia vallesana Artistras.

 

L’espectacle final de la cavalcada varia ja que comptarà amb una breu peça de dansa i alguna sorpresa i també serà el moment en què Ses Majestats rebran diferents obsequis de part dels mataronins, de mans del regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez. El Rei Melcior rebrà la clau de la ciutat que obre totes les portes i un plànol per tal de no deixar ningú sense regal. Al Rei Gaspar se li donarà unes mantes per recuperar-se del fred, unes mantes que simbolitzen la importància del passat tèxtil de la ciutat i que podem veure explicat i documentat a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Per acabar, el Rei Baltasar rebrà raïm per refer-se del llarg viatge i que esdevé un recordatori de l’antiga ciutat Iluro des d’on sortien les tines de vi cap a les tropes romanes.

 

Enguany es repetirà l’aposta per la importància de l’apartat musical durant la cavalcada a través de peces instrumentals composades per músics catalans de diferents èpoques i estils, amb l’objectiu de divulgar la cultura catalana com Lluís Llach, Xavier Elies, Pascal Comelade i Albert Guinovart, compositor de “Mar i Cel”. Un cop arribin a l’Ajuntament, els Reis comptaran amb l’acompanyament musical de l’Agrupació Musical del Maresme. A la rua també hi participaran xarangues diverses i diferents grups de percussió de la ciutat i del Maresme.

 

Aquesta serà la tercera ocasió en la qual els Reis d’Orient, un cop hagin fet el discurs al balcó de l’Ajuntament, baixaran en comitiva cap a la plaça de Santa Anna per explicar als infants el conte de Reis “Carta als Reis”, escrit per l’escriptora mataronina Bel Olid. D’aquesta manera els més petits de la ciutat tornaran a tenir els Reis ben a prop.

 

El recorregut serà el mateix de l’any passat amb sortida des de la plaça de Puerto Rico. Continuarà per la ronda d’Alfons X El Savi, plaça d’Espanya, Camí de la Geganta, plaça de Granollers, ronda de Leopoldo O’Donnell, plaça de Manuel Serra i Xifra, Camí del Mig, ronda de Francesc Macià, plaça de Francisco Tomás y Valiente, plaça d’Alexander Fleming, Camí Ral, La Rambla, plaça de Santa Anna i La Riera fins l’Ajuntament.

 

 

La feina del voluntariat

 

La cavalcada d’enguany repetirà la xifra rècord de més de 700 figurants. Aquests estaran distribuïts en 29 comparses i 20 carrosses.

 

La Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient és un dels actes més multitudinaris que es produeixen a la ciutat, amb una participació ciutadana que s’estima sobre les 60.000 persones. La festa compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment durant el procés amb més de 800 persones implicades.

 

Una vegada més els 1.500 kg de caramels que es donaran al llarg de la rua seran sense gluten i per tant aptes per als celíacs.

 

Aquesta nit màgica és possible gràcies a la participació de diferents entitats de la ciutat com ara Boetukada, Els Bidoners, Aula de Teatre, Casa d’Andalusia, els tabalers de la Momerota, Sala Cabanyes, Escola de Dansa Alba Hayal, Escola de Dansa Asrai, ONCE, Colla Castellera Capgrossos, Fundació El Maresme, ACSUMA. Associació de Ciutadans del Sud de Mali, Equips de Suport, Bombers de Mataró, Grup Naim Dakka Marrakchia, Quilombo Percussió, Trencaones, Voluntaris per al Futur, Fira de Nadal, i les associacions de veïns de Cirera, Vista Alegre, Camí de la Serra, Pla d’en Boet i Cerdanyola.

 

 

Arribada dels Missatgers Reials

 

Abans de l’arribada dels Reis d’Orient, el dia 2 de gener els Missatgers Reials seran els encarregats de recollir tots els desitjos dels mataronins en forma de cartes. A les 13 h arribaran al Port de Mataró a bord del vaixell Sant Ramon. Per acompanyar l’espera, des de les 12 h el grup Gospelsons farà un taller de gòspel amb actuació final. El Port de Mataró i diferents establiments col·laboren en aquesta activitat donant xocolata desfeta als assistents.

 

En cas de mal temps l’arribada es farà a Can Gassol (plaça de la Pepa Maca,15).

 

Els Missatgers Reials seguiran recollint les cartes els dies 2, de 17 a 20 h, i 3 i 4 de gener d’11 a 13 h i de 17 a 20 h a la plaça de Santa Anna. Durant aquestes hores s’oferirà 3.500 litres de brou calent als assistents i un taller de confecció de fanalets, a més de 10.000 fanalets als diferents punts de recollida de cartes que hi haurà a la ciutat.

 

Els Missatgers Reials també rebran les cartes a diferents punts de la ciutat gràcies a la participació de les associacions veïnals de Camí de la Serra, Cerdanyola, l’Havana i rodalies, La Llàntia, Mataró Centre, Pati de Can Marchal, Peramàs-Esmandies, Pla d’en Boet, Vista Alegre, Cirera, Hermandad N. P. Jesús de Nazareno y Ntra Sra. De la Esperanza, Torre Llauder, Parròquia de Sant Pau i Associació de Venedors del Mercat de la plaça de Cuba.

 



Afectacions de trànsit

 

Tant els preparatius per a la retransmissió com la mateixa Cavalcada provocaran afectacions importants al trànsit. El detall de les mateixes es podrà consultar a l’apartat Avisos del web municipal i està previst informar els veïns, mitjançant cartells, de les afectacions més significatives:

 

Des de les 8 h del dia 4 de gener a les 21 h del dia 5 s’ocuparà parcialment el carril interior de la plaça d’Espanya en sentit Barcelona per ubicar-hi un dispositiu de filmació.

 

La Muralla de Sant Llorenç quedarà tallada al trànsit de les 8 h del dia 4 a les 2 h del dia 6 de gener també per instal·lar-hi els equips tècnics de TV3. El trànsit a La Riera es tallarà el dia 4 de les 8 h a les 23 h a l’alçada de l’Ajuntament i s’habilitarà un itinerari alternatiu.

 

El dia 5 es faran talls de circulació progressius en els carrers afectats pel recorregut de la Cavalcada segons vagi avançant la mateixa. A partir de les 17 h també es tallarà la circulació al carrer de la Coma i la Muralla dels Genovesos, el carrer de Sant Josep, la Muralla del Tigre i La Riera. Hi haurà afectacions al servei de Mataró Bus, autobusos interurbans, taxis, aparcaments públics i a l’aparcament en superfície segons avanci la Cavalcada.