Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament col·labora amb la Generalitat per promoure l’acolliment familiar

Escoltar

L’Ajuntament col·labora amb la Generalitat per promoure l’acolliment familiar

La primera sessió informativa a Mataró es farà el 22 de març, a les 19 h, a la Fundació Hospital



L’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) segueix treballant per aconseguir famílies d’acollida pels 100 infants de 0 a 6 anys que actualment viuen en centres residencials d’acció educativa, malgrat podrien viure en família. En base a la procedència d’aquests infants, el Govern va definir l’any passat 8 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona com a prioritaris, entre els quals hi ha Mataró.




En aquest context, l’Ajuntament es va comprometre el 27 de febrer de 2017 a través d’una Declaració institucional a fomentar mesures de coneixement de l’acolliment familiar entre els veïns del municipi. Enguany, aquestes mesures s’han començat a concretar. En aquest sentit, el proper 22 de març es durà a terme la primera sessió informativa a la Fundació Hospital, el 5 de juliol a es farà la segona trobada amb aquest objectiu a la Biblioteca Antoni Comas, i el 21 de novembre es farà a la Biblioteca Pompeu Fabra. Totes seran a les 19h. De la mateixa manera, a tots els equipaments municipals es podrà trobar informació sobre aquesta mesura de protecció a la infància.




Aquesta actuació s’emmarca en el pla estratègic per promoure l’acolliment familiar dissenyat per l’ICAA que té com a objectiu, entre d’altres, crear una cultura de l’acolliment familiar al nostre país.




Els municipis que l’ICAA ha identificat com a prioritaris i amb quals s’està treballant són: Barcelona, Badalona, Mataró, l’Hospitalet del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Sant Boi del Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.






L'acolliment familiar, la mesura de protecció preferent




L’acolliment familiar és una mesura de protecció a la infància i l’adolescència i a la vegada un gest compromès de famílies que proporcionen un entorn de comprensió, acompanyament i estima a un infant que ho necessita durant un temps determinat. La Llei 14/2010, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, apunta que sempre que sigui possible les mesures d’acolliment tenen preferència respecte les altres, recomanació que deriva de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant.





Actualment a Catalunya hi ha més de 600 famílies acollidores que acullen més de 1.000 infants, tot i així hi ha un centenar de nens de 0 a 6 anys que segueixen vivint en centres, són grups de germans o infants amb malalties greus i diversitat funcional.