Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) dóna a conèixer tota l’oferta formativa de Mataró

Escoltar

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) dóna a conèixer tota l’oferta formativa de Mataró

Mostra els recursos existents un cop superada l’edat d’escolarització obligatòria

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, i la presidenta de l’Institut Municipal d’Educació (IME), Conxita Calvo, han presentat avui en roda de premsa la tercera Setmana de la Informació i l’Orientació Professional a Mataró (SIOP). Les activitats programades tindran lloc a diversos espais de la ciutat del 23 al 27 de març. L’objectiu és donar a conèixer tots els recursos formatius dels quals disposa Mataró un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria, a més d’assessoraments.

 

Al llarg d’una setmana hi haurà xerrades d’informació, tallers d’orientació professional i per primera vegada tallers d’emprenedoria. Aquestes activitats, adaptades als diferents destinataris, s’adrecen a joves i adults, estudiants, persones en actiu i en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació, pares i mares d’alumnes.

 

La SIOP es farà es farà en 6 espais diferents: Escola d’adults Can Noè (carrer de Josep Punsola, 45-47), IES Thos i Codina (Riera de Cirera, 57), IES Miquel Biada (avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 89-99), Nau Gaudí (carrer de la Cooperativa, 47), Escola Universitària Politècnica de Mataró (avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 101-111), Escola Universitària del Maresme (passeig del Callao, s/n). L’horari serà de 9 a 14 h i de 15 a 19 h de dilluns a divendres, excepte el divendres a la tarda.

 

Una setmana a l’entorn de tres conceptes

 

Les activitats programades posen èmfasi en tres conceptes: l’orientació al llarg de tota la vida, la igualtat d’oportunitats i l’emprenedoria.

 

. Orientació al llarg de la vida. El context actual marcat per la crisis, pels canvis accelerats en l’economia i la seva concreció en el teixit empresarial de la nostra ciutat fan evident la necessitat de crear i impulsar recursos, i en aquest sentit l’orientació professional és una aposta fonamental de futur. Les persones es veuen sotmeses a canvis continus en la seva situació professional que requereixen intervencions preventives i respostes davant d’un món del treball en continua transformació.

 

. Igualtat d’oportunitats. Els recursos d’informació i orientació professional han de permetre a les persones abordar el canvis des de la perspectiva de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats. Les persones han de poder triar el seu futur professional sense condicionants ni prejudicis.

 

. Emprenedoria. En aquesta edició del SIOP es fa una aposta molt important per tractar l’emprenedoria des de la vessant de la sensibilització a l’alumnat amb l’objectiu de familiaritzar els joves estudiants amb el món de l’empresa, fomentar l’actitud emprenedora i afavorir la futura

aparició de persones amb perfil emprenedor com a pas previ a la creació d’empreses.

 

Així, els objectius són:

 

. Que els ciutadans coneguin tota l’oferta formativa per l’ocupació que la ciutat posa al seu abast així com totes les opcions universitàries a nivell de territori català i espanyol.

 

. Que els ciutadans i molt especialment els més joves puguin rebre assessorament respecte al seu propi projecte professional.

 

. Fomentar i estimularl’esperit emprenedor en els  joves mitjançant accions de sensibilització, difusió i motivació de la cultura emprenedora així com apropar-los al món empresarial de la nostra ciutat.

. Donar eines de reflexió i treball per a els i les professionals de l’orientació professional entorn al procés de presa de decisions.



. Que les famílies coneguin les novetats i possibilitats del sistema educatiu reglat i no reglat, per tal de poder guiar als seus fills a prendre decisions sobre el seu futur professional.

 

 Xerrades i tallers gratuïts



Les activitats organitzades són xerrades d’informació sobre l’oferta formativa, tallers d’orientació professional i els tallers d’emprenedoria.

 

. Xerrades d’informació sobre l’oferta formativa

Són xerrades impartides per professionals dels centres de formació professional. S’adrecen a joves que estan cursant 4t d’ESO, Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), cicles formatius, batxillerat i a la població en general. Informen sobre l’oferta d’estudis que es fa a la ciutat.

 

Es faran les següents xerrades:

 

. Xerrada informativa sobre les especialitats de cicles formatius de grau mitjà i de grau superior


. Xerrada informativa sobre els programes de qualificació professional inicial


. Xerrada informativa sobre la Formació per a l’Ocupació: “Formació Ocupacional, Taller d’Ocupació, Escola Taller i Casa d’Oficis”


. Xerrada informativa sobre l’oferta formativa de les escoles d’adults


. Xerrada informativa sobre el nou espai europeu d’estudis universitaris (Pla de Bolonya)


. Xerrada adreçada als pares i mares sobre “Què poden estudiar els nostres fills i filles?”.


 

. Tallers d’orientació professional

Són tallers pràctics dinamitzats per professionals especialitzats que tenen per objectiu en alguns casos transmetre coneixements sobre el mercat de treball local, els sectors econòmics i les noves ocupacions i en altres generar reflexions, canvis d’actitud davant la presa de decisions, la tria d’estudis o la definició del projecte professional.

 

Es faran els següents tallers:

 

. “A l’hora d’escollir, iguals”


. “De les ocupacions que coneixes a les que no coneixes”


. “Coneix el Porta 22 Mataró: una eina per a la presa de decisions professionals


. Sortida professionals dels enginyers i les enginyeres


. “Aula mòbil d’orientació estudis universitaris” a Catalunya i tot l’Estat.


  

. Tallers d’emprenedoria

. Joc “Com crear una empresa”


. “On podem trobar idees de negoci?


. Els 10 factors claus d’èxit per crear una empresa.


 

Concurs “Aprendre a Emprendre”

 

Durant la SIOP es presentarà la 4a edició del Concurs “Aprendre a Emprendre” adreçat als estudiants de secundària, cicles formatius de grau mig i superior, i batxillerat de Mataró. El període s’inicia el dia 23 de març fins al 17 de juny de 2009.

 

Al concurs hi estan implicats i té el patrocini d’empresaris de la ciutat que en el seu moment van iniciar un projecte emprenedor. A més de cedir els premis que s’atorguen en les diferents categories, aquests empresaris aporten el seu suport i compromís amb l’estímul de l’esperit emprenedor introduint els tallers d’emprenedoria per apropar la seva experiència als participants. Els patrocinadors són Sala Assessors Informàtics, Alooha i Robafaves.