Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova l'adhesió de l'Ajuntament a la Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències

Escoltar

El Ple aprova l'adhesió de l'Ajuntament a la Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències

El Ple d'aquest mes de juny va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament a la Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències.

Què és la Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències?

La Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències està impulsada per l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona i té com objectiu possibilitar l'enfortiment del compromís preventiu dels ens locals en matèria de drogodependències. La Xarxa ha nascut a partir del treball realitzat durant el 2005 pel grup de prexarxa format per tècnics representants de 72 municipis (entre els quals hi ha Mataró) i 6 entitats del sector.

El consum de substàncies com ara l'alcohol, el cannabis i la cocaïna s'ha incrementat entre la població jove. Dades del Pla Nacional de Drogues i del Departament de Salut de la Generalitat posen de manifest la disminució en l'edat d'inici del consum, situant la mitjana en els 15,8 anys, en el cas de la cocaïna, amb una augment que s'ha multiplicat per quatre en els darrers 10 anys. Front a aquesta dada, el 60% dels adolescents tenen una baixa percepció del risc del consum i l'associa als moments de diversió i oci. La Xarxa neix amb la necessitat d'abordar aquest treball des de l'àmbit municipal amb la participació de la societat civil i centrada en els més joves i les seves famílies.

Els objectius en què se centra el treball de la Xarxa són els següents:

. Facilitar la implementació i el desenvolupament de serveis i programes de prevenció comunitària de drogodependències en el món local.

. Desenvolupar la qualitat de les actuacions en prevenció posant l'accent per situar a la ciutadania en el centre del disseny i execució dels programes.

. Potenciar el foment de l'equitat en serveis i programes de prevenció comunitària de drogodependències per a tota la ciutadania de la província.

. Incorporar els diferents actors socials relacionats amb la prevenció de drogodependències.

. Avançar en l'homogeneïtzació dels sistemes de gestió en el conjunt del territori, tenint en compte la realitat de cada ens local.

. Gestionar de forma participada el coneixement mitjançant el desenvolupament conjunt en temes de formació, innovació, tractament de la informació, protocols, avaluació, etc.

El passat 15 de març es va fer la presentació oficial de la Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències a la qual hi formen part ja 100 ajuntaments. Fins ara s'han constituït dos grups de treball tècnics per definir estratègies operatives d'intervenció preventives en els àmbits familiar, de l'oci i el temps lliure. I alhora impulsarà serveis i programes garantint l'equitat entre tota la ciutadania.