Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social enceta 39 accions per millorar la ciutat en diferents àmbits

Escoltar

El Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social enceta 39 accions per millorar la ciutat en diferents àmbits

El Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social (PDES) és un compromís de tots els sectors econòmics de la ciutat per treballar plegats en una mateixa línia, la de garantir el futur de Mataró assegurant bons nivells d'ocupació, formació i cohesió social. El 23 de febrer del 2007, els 17 agents socioeconòmics van signar el primer acord del PDES on es van establir set àmbits de treball.

Un any després de la signatura d'aquest pacte, la Comissió de Seguiment ha fet balanç de la feina feta en aquests set àmbits d'actuació que es tradueixen en 39 accions diferents:

1. El territori i les infraestructures al servei del model econòmic i social

En aquest àmbit s'han iniciat 17 accions entre les que destaquen la intervenció paisatgística a la riera d'Argentona, l'adaptació de l'autopista C-32 per millorar l'accés al centre i als eixos comercials, la connexió amb el Vallès amb transport públic per carretera, la millora de les connexions viàries i ferroviàries amb Girona i el seu aeroport, aplicar el Pla de l'Habitatge, transformar la riera de Sant Simó en un corredor verd, desenvolupar el front marítim i millorar la qualitat urbana del centre de la ciutat.

2. L'atenció i la inclusió dels col·lectius desfavorits i la cohesió social

En aquesta línia es faran accions pedagògiques per afavorir la integració de persones nouvingudes a la ciutat, es vol donar un impuls als vincles comercials o d'activitat productiva aprofitant la relació dels immigrants amb els seus països d'origen i es vol crear ocupació, preferentment entre les dones, en l'àmbit dels serveis a les persones grans dependents.

3. La formació com a principal recurs de capacitació

En aquest àmbit hi ha un pla de xoc contra el fracàs escolar, la creació d'un òrgan de coordinació de la formació professional i la millora i consolidació dels centres universitaris.

4. La competitivitat i potenciació dels sectors tradicionals

Una desena d'accions volen millorar aquesta part de l'economia mataronina amb, entre d'altres, la creació d'un centre local de serveis tèxtils, un pla de xoc del sector tèxtil que inclogui mesures d'acompanyament laboral, la implantació efectiva de la reforma dels mercats, potenciar el sector de l'hostaleria amb la creació d'una escola, executar el Pla de promoció de la ciutat, crear vincles de col·laboració entre empreses de la construcció i reciclar les persones aturades de la construcció.

5. La potenciació dels sectors emergents per a una major diversificació productiva i promoció de la ciutat

Posicionar Mataró com una ciutat amb avantatges, que sigui un pol d'atracció de la indústria audiovisual i potenciar l'ús de l'anglès són les accions d'aquest àmbit del PDES.

6. El sector de les noves tecnologies i de coneixement alt

Crear un sistema de vigilància i captació internacional de tecnologia i potenciar la incubadora de nous productes de base tecnològica en l'espai físic del TecnoCampusMataró.

7. L'adaptació dels serveis públics i de l'Administració local a la nova visió estratègica i model de desenvolupament

En aquest àmbit es vol revisar el disseny organitzatiu municipal.

El balanç també fa una radiografia de la situació de Mataró, en funció d'un seguit d'indicadors estadístics recollits durant tot l'any 2007. De les dades es desprèn que hi ha un alentiment del creixement demogràfic, una reducció dels nivells de construcció i un estancament del preu dels habitatges. Pel que fa a l'atur, es mantenen els ritmes de creixement de la població ocupada a la ciutat tot i que la taxa d'atur registra una evolució desfavorable, sobretot en el sector de la construcció. Aquest sector, tot i la baixada, continua sent un dels que generen més ocupació, en detriment d'altres com el tèxtil.

El fracàs escolar és un altre dels indicadors que es valoren. En aquest sentit, hi ha una certa millora en les xifres tot i que Mataró registra més fracàs escolar que el conjunt de Catalunya. En la matriculació dels alumnes, s'ha detectat un augment en l'educació infantil i els cicles formatius de grau mig. En l'àmbit de serveis socials, hi ha un augment d'usuaris d'aquest servei i una major nombre de famílies beneficiàries de les rendes mínimes d'inserció.

La mobilitat, tant en transport públic com en privat, continua en augment però els accidents de trànsit han disminuït. Pel que fa al medi ambient, certs indicadors mediambientals i les xifres de la recollida selectiva mostren que hi ha una evolució favorable i una major conscienciació ciutadana.