Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte de recerca sobre les cooperatives del vidre guanya la tercera convocatòria de la Beca Joan Peiró

Escoltar

El projecte de recerca sobre les cooperatives del vidre guanya la tercera convocatòria de la Beca Joan Peiró

El treball està escrit per Jordi Ibarz i Martín Iturralde de la Universitat de Barcelona



L’alcalde, Joan Mora, va presidir ahir l’acte de presentació del guanyador de la 3a convocatòria de la Beca Joan Peiró de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró. La beca es va atorgar a Jordi Ibarz i Gelabert i Martín Iturralde i Valls pel projecte del treball de recerca “Gent del vidre. Un segle de cooperativisme en la fabricació del vidre a Catalunya. 1890-1990”. L’acte es va celebrar al Cafè de Mar.


 

Una vegada es va donar lectura del veredicte, Jordi Ibarz, professor lector en el Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, va presentar el projecte del treball en públic, escrit també pel doctorant del mateix departament de la UB, Martín Iturralde. Ibarz va relatar que el treball “és la reconstrucció de la història de les cooperatives del vidre de Catalunya”. Va explicar que n’estudiaven una dotzena situades a poblacions tan diverses com Cornellà, El Masnou, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat o Mataró, entre d’altres. Ibarz en va destacar la de Mataró, la Societat Cooperativa de Cristalleries de Mataró (el Forn del vidre), per sobre les altres atès que tenia unes característiques diferents com eren que hi havia molt poc treball infantil i que gran part dels beneficis es reinvertien. Precisament, el sindicalista Joan Peiró en va ser director.

 

L’alcalde va cloure l’acte destacant que “la fórmula del cooperativisme és una fórmula que permet tirar endavant projectes i segurament és una de les més justes” i va aprofitar per donar les gràcies per la seva assistència a l’Anna, néta de Guillermina Peiró, filla de Joan Peiró.

 

La Beca Joan Peiró té per objectiu fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. En aquesta tercera edició s’hi van presentar 5 propostes de treball.

 

L’acte va tenir lloc al Cafè de Mar. L’edifici és un Bé Cultural d’Interès Local i està protegit a nivell de façanes i volumetria. Té una gran càrrega simbòlica per al món cooperatiu ja que va ser la cafeteria i lloc de reunió d’una cooperativa de pescadors anomenada “La Marítima”.

 

 

Antecedents i anteriors guanyadors

 

La Beca Joan Peiró va néixer amb l’objectiu de convocar-se cada dos anys. La primera convocatòria va tenir lloc l’any 2006 i va premiar Miquel Garau i Rolandi i Enrique Tudela i Vàzquez pel treball de recerca “Fabricant cultura - La contribució de "Cristalleries de Mataró" a la cultura obrera i popular de la ciutat de Mataró. (1920 - 1936 )”.

 

La següent convocatòria no es va poder celebrar en les dates previstes i l’any 2009 es va decidir que la dotació econòmica corresponent es traslladaria per a la convocatòria que es faria al 2011, motiu pel qual es van atorgar dues beques enlloc d’una: “Experiències del passat, projectes de futur; organitzar el treball cooperativament”, presentat per Elba Salas Mansilla i David Andreu i Solà i “Mataró Cooperatives, passat, present i futur”, presentat per Carme Díaz i Corral. A més, el 2012 es va celebrar l’Any Internacional del Cooperativisme.

 

La beca està dotada amb 3.000 € i el guanyador té ara un any per elaborar el treball de recerca. D’acord amb les bases, la meitat del premi es farà efectiu ara, un cop proclamat el projecte seleccionat, i la resta quan s’hagi acabat de confeccionar el treball i el jurat n’hagi determinat la qualitat. El jurat, que farà un seguiment de les investigacions, està format per historiadors i per càrrecs de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.

 

Els treballs guardonats queden en propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró durant els dos primers anys, temps durant el qual els pot publicar sencers o en part.

 

 

La Fundació Unió de Cooperadors de Mataró

 

L’any 1990, l’Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró van iniciar el procés de recuperació per a la ciutat i per al cooperativisme dels diferents immobles que formaven part del patrimoni històric de l’esmentada associació. Aquest procés va portar a la signatura, en data 2 d’abril de 1998, d’un conveni entre l’Ajuntament, l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró i l’empresa municipal d’Urbanisme PUMSA, com inici d’un procés per a la creació d’una fundació que tingués per objectius la promoció i difusió de l’economia social a la ciutat així com la gestió del seu patrimoni.

 

Com a conseqüència d’aquest conveni es va constituir en ferm, l’any 2005, la Fundació Unió de Cooperadors pel foment de l’economia social i la rehabilitació urbana, o Fundació Cooperadors de Mataró.