Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus condemna el cop d’Estat feixista del 18 de juliol de 1936

Escoltar

La Junta de Portaveus condemna el cop d’Estat feixista del 18 de juliol de 1936

La Junta de Portaveus, celebrada el 5 de setembre, va aprovar una declaració institucional per condemnar el cop d’Estat feixista del 18 de juliol de 1936. La declaració, presentada per ICV-EUiA i el PSC, va ser aprobada amb tots els vots a favor i l’abstenció del PP. 




El text íntegre, del qual es va donar compte en el Ple municipal del 8 de setembre, és el següent:




“El 18 de juliol de 1936 va tenir lloc un cop d'Estat que va organitzar un sector de l'exèrcit espanyol, amb l'aquiescència de les oligarquies i l'Església, per tal de revocar el govern legítim de la Segona República, prenent violentament el poder, utilitzant durant tres anys una violència sense límits, en coalició amb l'exèrcit nazi i el de la Itàlia feixista.




Per primer cop a la història dels conflictes bèl·lics contemporanis i com a preludi del que seria una pràctica militar amb posterioritat, la població civil a la rereguarda es converteix en un objectiu militar, amb la finalitat d’afeblir la moral de la resistència mitjançant l'ús del terror.




Durant els tres anys de la guerra, el nucli urbà de Mataró fou objecte de bombardeigs aeris: 3 per part de l'aviació feixista italiana i 4 per l'alemanya. També fou atacat una vegada per l'aviació

governamental. Els atacs dels nacionals causaren 18 víctimes mortals i més d’una seixantena de ferits, la majoria dones, infants i gent gran.




El 18 de juliol de 2016 s'han complert 80 anys de l'inici de la Guerra Civil que va comportar l'alçament militar i la confrontació fratricida que va produir uns desastres causats per la violència feixista en la nostra societat, i com a conseqüència, van viure una llarga nit emparada en el predomini d'una oligarquia militar, social i econòmica apoderada sobre una llarga i corrupta dictadura.




Sobre la memòria dels horrors que va causar el franquisme, la societat democràtica ha de construir una cultura de defensa de la democràcia i dels drets humans que ens vacuni contra qualsevol intent d'utilitzar la violència per a la conquesta del poder o per imposar una ideologia o una manera de vida.




Malauradament, a dia d'avui les violacions dels drets humans causades per la violència franquista no s'han resolt encara: 130.000 persones desaparegudes romanen en fosses comunes, molts col·lectius que van patir persecució no han estat reparats mai i la majoria dels llibres de text escolars contribueixen a produir i reproduir ignorància sobre aquest dur passat.

Els valors democràtics són incompatibles amb qualsevol sentiment cap a una dictadura. No es pot ser demòcrata a l'Estat espanyol si no s'és antifranquista.




L'enfortiment de la nostra democràcia està directament relacionat amb la reparació de les víctimes del franquisme, la identificació i formació a l'espai educatiu relacionat amb aquest maleït passat, i amb la realització d'actes que rebutgin sense fissures aquests anys de persecució del diferent i de manca de llibertats.




Els ajuntaments democràtics han estat des del principi de la Transició un dels elements fonamentals per injectar els valors democràtics en la cultura política del nostre país. La seva proximitat a la ciutadania és una eina de treball que ha de seguir produint i reproduint cultura democràtica.




Per tot això, els grups municipals d'ICV-EUiA i Socialista proposen l'adopció dels següents acords:




Primer.- Expressar la ferma voluntat en la defensa de la democràcia, la llibertat i el màxim respecte als Drets Humans, declarant institucionalment el rebuig de l'Ajuntament de Mataró al cop d'Estat del 18 de juliol de 1936, a la dictadura franquista i a totes les conseqüències que va comportar la seva implantació i duració.




Segon.- Divulgar el present acord en els mitjans de comunicació local, sota el títol "18 de juliol mai més".




Tercer.- Notificar el present acord al Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró”.