Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Baron encapçala la delegació d’alcaldes barcelonins que va a Brussel·les a comprometre’s contra el canvi climàtic

Escoltar

Baron encapçala la delegació d’alcaldes barcelonins que va a Brussel·les a comprometre’s contra el canvi climàtic

Participa al Pacte d’alcaldes i a la Conferència d’Energia de la Comissió Europea

L’alcalde de Mataró i diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, viatja aquesta setmana a Brussel·les per participar en la cerimònia del Pacte d’alcaldes contra el canvi climàtic, que té lloc al Parlament Europeu el 10 de febrer, i per intervenir a la Conferència Anual de Gestors d’Energia, que té lloc el dia 11 en el marc de la Tercera Setmana Europea de l’Energia Sostenible. 


 


Pacte d’alcaldes

 

Joan Antoni Baron encapçala una delegació dels ajuntaments de la província de Barcelona que participarà en la cerimònia anomenada “Covenant of Mayors”, durant la qual els assistents seran rebuts pel president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso; pel vicepresident del Parlament Europeu, Aleix Vidal Quadras, i pel Comissari Europeu d’Energia, Andris Piebalgs.

 

El Pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic pretén impulsar els ambiciosos objectius de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables establert per al 2020. La CE ha reconegut que la fita de reduir un 20% les emissions d'efecte hivernacle a través de plans d'energia renovable només és possible a través de l'acció local.

 

La direcció general d’Energia i Transport de la Unió Europea ha organitzat l’event com a forma de reconeixement del compromís dels municipis contra el canvi climàtic. En aquests moments hi ha 346 ciutats i pobles europeus que ja han signat l’acord i 104 més n’han manifestat el seu interès.

 

Pel que va als municipis de la província de Barcelona, en total es desplacen a Brussel·les una trentena d’alcaldes i càrrecs electes dels més de setanta ajuntaments que s’han anat adherint al compromís del Pacte d’Alcaldes en l’últim any a través dels corresponents acords de Ple. En el cas de Mataró, l’acord es va prendre el juliol del 2008. Aquests municipis adherits representen prop del 23 % de municipis de la província i un 47,3 % de la població (sense comptar la ciutat de Barcelona), és a dir, més de 2.500.000 d'habitants.

 

La Diputació de Barcelona ofereix suport als ajuntaments a través de l’elaboració dels anomenats Plans d’Acció d’Energia Renovables (PAES) i de programes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Segons càlculs d’un estudi recent fet per la Diputació, la inversió necessària als municipis barcelonins per acomplir els objectius marcats en la lluita contra el canvi climàtic pugen més de 3.000 milions d’euros. Per aquest motiu, els municipis treballen per aconseguir la implicació del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i també d’altres entitats financeres. L’objectiu és que els ajuntaments puguin tirar endavant les inversions amb diners del BEI i d’altres entitats que no computin com a endeutament municipal i que comptin amb un període d’amortització raonable. Per la seva part, els ajuntaments recuperarien les inversions a través del propi estalvi energètic i del cobrament de cànons a les empreses explotadores dels serveis (plaques fotovoltaiques...).

 

Tenint en compte la gran inversió i els terminis fixats per al compliment dels compromisos contra el canvi climàtic, les energies renovables s’apunten com un important jaciment d’ocupació.

 

 

Conferència Anual de Gestors d’Energia

 

L’alcalde de Mataró i diputat de Medi Ambient té previst complementàriament intervenir en la “VIII Managenergy annual conference”, que té lloc el dia 11 a l’edifici Carlemagne de Brussel·les i enguany porta per títol “Noves oportunitats per als actors locals en matèria energètica”. Joan Antoni Baron explicarà la iniciativa de la Diputació de Barcelona a l’hora de reunir els ajuntaments perquè es comprometin en la lluita contra el canvi climàtic. En primer lloc, promovent l’adhesió al Pacte d’Alcaldes i, en segon lloc, impulsant l’elaboració dels Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES).

 

La ManagEnergy és una iniciativa de la Comissió Europea que té per objecte donar suport a la tasca que realitzen els agents que treballen en l’àmbit de l’eficiència energètica i les energies renovables a nivell local i regional. A la conferència s’informa sobre eines i casos de bones pràctiques, així com sobre diversos aspectes de la legislació europea.