Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull la II Jornada Sida i Món Local a Catalunya

Escoltar

Mataró acull la II Jornada Sida i Món Local a Catalunya

Mataró acollirà dimarts 7 de novembre la II Jornada Sida i Món Local a Catalunya organitzada per la Xarxa Sida i Món Local amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró, la direcció General de Salut Pública de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. La jornada tindrà lloc a la Capella de l'antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena (carrer de l'Hospital, 31) i a les dependències de la Fundació Hospital (carrer de Sant Pelegrí, 3).

La trobada està adreçada a totes aquelles persones i organitzacions interessades en promoure la implicació del món local en l'abordatge del VIH/sida per reduir la prevalença de la infecció i per al tractament dels seus problemes associats.

En el decurs de la jornada es presentarà públicament el document elaborat per la Xarxa: "Model d'intervenció en VIH /sida en l'àmbit local a Catalunya". Aquest document té com objectiu facilitar l'elaboració dels plans locals d'intervenció en VIH/sida que, en la mesura que es vagin constituint els futurs governs territorials de salut, s'hauran d'anar incorporant als plans territorials de salut. També destaca en el programa la conferència "Salut pública i acció comunitària: el valor de la proximitat", a càrrec d'Antoni Plasència, director general de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Antecedents

El passat mes de gener va tenir lloc a L'Hospitalet de Llobregat la 2a Sessió Plenària de la Xarxa Sida i Món Local a Catalunya. En el transcurs de la sessió es va elegir la ciutat de Mataró com a seu de la II Jornada Sida i Món Local a Catalunya.

La Xarxa Sida i Món Local, constituïda a l'Hospitalet de Llobregat el desembre de 2004, està integrada per diferents ajuntaments, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, institucions, entitats i ONG de tot Catalunya, totes elles relacionades amb la prevenció del VIH-SIDA. La seva constitució va néixer a partir de la celebració de la I Jornada Sida i Món Local a Catalunya, organitzada per l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat l'abril de 2003.

Atès que l'objectiu principal de la Xarxa és promoure la implicació del món local, la celebració de la segona jornada dóna continuïtat a la dinàmica participativa engegada entre els diferents agents implicats en l'abordatge del VIH-sida des del món local i ha de possibilitar un pas més per a la intensificació de les accions per reduir la prevalença de la infecció per VIH i per al tractament dels seus problemes associats, inserció i atenció social.

Programa de la jornada

09.30 h

Acreditació i lliurament de documentació (Capella de l'antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena)

10.00 h

Acte inaugural
A càrrec de l'alcalde, Joan Antoni Baron; la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli; la diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona i membre de la Comissió Permanent de Salut Pública de la Federació de Municipis de Catalunya, Margarida Dordella; un membre de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, Xavier Farrés; i un membre de l'equip de coordinació permanent de la Xarxa Sida i Món Local, Jordi Petit

10.30 h

Conferència: "Salut pública i acció comunitària: el valor de la proximitat" a càrrec d'Antoni Plasència, director general de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Presenta i modera: Rosa Mansilla del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

11.00 h

Pausa i cafè (1r pis de la Fundació Hospital)

11.30 h

Presentació del document i debat (Capella de l'antic Hospital): "Model d'intervenció en VIH/sida en l'àmbit local a Catalunya" a càrrec d'Assumpta Lluch del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Mataró i de Mireia Mas d'ActuavallèsACTUEM
Presenta i modera: Núria Barberà de l'Associació Anti-Sida de Lleida

13.30 h

Dinar (1r pis de la Fundació)

15.00 h

Sessions simultànies
Presentació de comunicacions lliures

Taula 1
Estratègies de prevenció i d'inserció social

Presenta i modera: Èlia Díez de l'Agència de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona

. Programa Maleta Pedagògica. Prevenció del VIH/sida. Model d'intervenció comunitària de treball en xarxa a L'Hospitalet

. Programa d'Adherència Integral al Tractament

. Programa comunitari de prevenció de la Sida: informar i formar per saber

. Enganxa't al treball

. Incorpora Lleida: Inserció laboral de persones en risc d'exclusió social a Lleida

Taula 2
Estratègies d'intervenció des de la perspectiva de gènere

Presenta i modera: Lina Ruiz del Comitè 1r de Desembre

. La perspectiva de gènere en les nostres accions

. Introduir la perspectiva de gènere en el treball sobre tractaments del VIH i noves tecnologies de la prevenció: una experiència personal

. Estudi Qualitatiu dels factors que incideixen en la qualitat de vida i el diagnòstic tardà en dones seropositives des de l'anàlisi de discurs

Taula 3
Estratègies i plans en clau territorial

Presenta i modera: Andreu Obrador de l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona

. Pla d'acció en salut sobre persones que exerceixen la prostitució (PEP) 2006-2007

. Estratègia de Prevenció a Terrassa: Comissió de la Sida de Terrassa

. Diagnòstic per a l'elaboració del Pla d'actuació sobre el VIH/SIDA a Mataró. Descripció del procés i resultats.

. Programa Salut i Escola com estratègia d'intervenció comunitària

16.30 h Cloenda
A càrrec del regidor de Benestar Social, Salut i Consum, Oriol Batista; la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Katy Carreras-Moys; el director del Programa per a la Prevenció i l'Assistència de la Sida del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Albert Giménez; i un membre de la Xarxa Sida i Món Local, Joan Tallada.