Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament s’adhereix a la Declaració de Vic per al compromís local envers la conferència de Rio+20

Escoltar

L’Ajuntament s’adhereix a la Declaració de Vic per al compromís local envers la conferència de Rio+20



El Ple va aprovar, dijous 12 d’abril, l’adhesió de l’Ajuntament a la Declaració de Vic de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat en la qual el consistori referma el seu compromís envers la Conferència, que tindrà lloc el proper mes de juny, de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, Rio+20: cap al bon govern ambiental i l’economia verda. La proposta de resolució la van presentar CiU, PSC, PPC i ICV-EUiA i es va aprovar amb els seus respectius vots positius a més del de PxC i l’abstenció de la CUP.


 

La proposta diu el següent:

 

“El passat 22 de febrer, a la ciutat de Vic, i en el marc de la XII Assemblea de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat de la que Mataró en forma part, és va aprovar l’anomenada Declaració de Vic que ve a refermar el compromís de les administracions locals envers la Conferència de Rio+20: cap al bon govern ambiental i l’economia verda.



El compromís de la ciutat de Mataró és innegable, ve de molt lluny i s’ha materialitzat en l’adhesió de l’Ajuntament a documents i entitats de la transcendència de la Carta d’Aalborg (1996), la Declaració de Manresa del 1997, la Crida de Hannover  (2000), la Campaña Española de Ciudades y Pueblos Sostenibles (2003), els Compromisos d’Aalborg (2005), la Red Española de Ciudades por el Clima (2005), el Pacte d’alcaldes i alcaldesses per una Europa d’Energies Sostenibles 2008, la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat  (2010).



Declaracions polítiques que han tingut la seva concreció en l’Agenda 21 aprovada en el 1998, el Pla d’acció ambiental i el Pla de seguiment que constaten que els objectius marcats s’havien assolit en un 80 % l’any 2008. L’any 2009 es va revisar l’Agenda 21 i es redacta el Pla de lluita contra el canvi climàtic. Ha estat un clar comprimís, assolit amb un altíssim grau de consens polític i social i que han convertit a la nostra ciutat en un referent important en les polítiques mediambientals en el món local.



Ens trobem en un moment especialment important i davant l’oportunitat de contribuir decisivament en el debat i la reflexió que la propera Conferència de Rio+20 d’aquest estiu ens depara. En un món en crisi cal aprofitar l’oportunitat per fer de l’economia verda un nou motor econòmic que ens permeti fer front a la crisi econòmica i a la crisi mediambiental.



La Declaració de Vic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat vol precisament incidir en la importància del bon govern ambiental local, desenvolupant la potencialitat màxima dels municipis en tots aquells camps generadors d’activitat econòmica verda relacionats amb el desenvolupament sostenible.



Explorar les possibilitats d’ocupació relacionades amb l’àmbit de la sostenibilitat en tots els sectors ambientals, tradicionals i emergents: eficiència energètica i energies renovables, cicle local de l’aigua, tractament dels residus, gestió del soroll, comunicació ambiental i consum responsable. Estimular la coordinació entre les administracions locals, supramunicipals i nacional en l’àmbit de Catalunya, per tal de crear sinergies que incideixin en un avançament net en desenvolupament sostenible i garanteixin l’eficiència dels recursos invertits, econòmics, humans i d’organització. I fomentar la cooperació amb el sector empresarial, per tal de generar oportunitats de col·laboració público-privada en el camp de la sostenibilitat.

 

És per tot això que proposem al Ple de Mataró els següents acords:



1.- Adherir-nos a la Declaració de Vic aprovada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat en la XII Assemblea celebrada en la capital osonenca.



2.- Notificar aquest acord al president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat”.