Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival Internacional d’Orgue de Mataró arriba a la sisena edició amb el concert inaugural dedicat a Puig i Cadafalch

Escoltar

El Festival Internacional d’Orgue de Mataró arriba a la sisena edició amb el concert inaugural dedicat a Puig i Cadafalch

De l’1 al 18 de juliol es podrà gaudir de recitals amb artistes de prestigi internacional



El Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern ha volgut ser partícip de l'Any Puig i Cadafalch dedicant el concert inaugural del 8 de juliol a la música del mataroní il·lustre del qual enguany se'n celebra el 150è aniversari del naixement. La sisena edició del Festival, de l'1 al 18 de juliol, comptarà amb una programació de concerts d’artistes de nivell internacional. Aquest esdeveniment és reconegut arreu d'Europa pel seu talent artístic i pels rècords de públic assistent que assoleix cada any.




Sota la direcció artística de l’organista oficial de Santa Maria, Raúl Prieto, el Festival Internacional d'Orgue tornarà a presentar experiències al voltant de l’orgue com és el cas de l’orgue al carrer, les visites guiades a l’orgue de Santa Maria -l'instrument musical històric més gran de Catalunya- i també tallers.




La Basílica de Santa Maria, el Teatre Monumental i el Convent de les Carmelites Descalces són els tres escenaris on es desenvoluparan els nou concerts, les visites guiades i els tallers pedagògics.




Enguany, a excepció del concert inaugural, la resta de recitals professionals seran de pagament amb la voluntat de cuidar el confort dels assistents i de posar en valor el festival. Les entrades, que tindran un preu simbòlic de 3 €, es podran adquirir a través del web www.entradesculturamataro.cat, a les oficines de la Direcció de Cultura i, des d’una hora abans, als espais de concert.




Programació dels concerts 




El primer concert del festival serà el 8 de juliol amb 'La Gran Música a la Catalunya de Puig i Cadafalch: La fantasia del les òperes de Wagner i els grans romàntics', a càrrec de Raúl Prieto. El director artístic del festival ha volgut dedicar el primer gran recital a la figura del mataroní il•lustre. El concert disposarà d’il•luminació espectacular i es podrà seguir amb pantalla gegant.




L'11 de juliol, al Convent de les Carmelites, s’hi podrà veure 'El Triomf d'Ariadna'. Fundat el 2016 amb motiu del 400 aniversari de la segona edició del Quixot, aquest grup de músics catalans i aragonesos oferirà un programa dedicat al barroc. El repertori estarà format per obres de Bach, Vivaldi i Haendel, interpretades per Esther Ciudad, orgue; Hugo Bolívar, contratenor; Elisabeth Bataller, violí i Oleguer Aymamí, violoncel.




El 12 de juliol, l'escenari torna a Santa Maria amb el concert 'ORGANized SAX', un recital sorprenent amb una formació atípica: el saxofonista alemany Patrick Stadler i l'organista alemany Ulrich Walther.




El Teatre Monumental acollirà el 13 de juliol el concert de cinema mut d'animació i humor, a càrrec d'Ulrich Walther. Es projectaran pel•lícules de Charles Chaplin i Buster Keaton, així com curtmetratges d'animació dels llegendaris de George Pal i Walt Disney.




Una de les funcions del festival d’orgue mataroní és la d’acostar l’orgue a la població. El 15 de juliol, Raúl Prieto interpretarà durant la vesprada, petits concerts de 20 minuts, plens de sorpreses musicals que aniran des d'obres de Bach fins a la sintonia dels Simpson. El mateix dia 15 de juliol, a Santa Maria, l’holandès Ben van Oosten, organista de referència internacional, oferirà un recital marcat pel lirisme de l'orgue romàntic francès.




El 16 de juliol es farà la missa musicada amb orgue. Les melodies del repertori de cant gregorià dialogaran amb l'orgue monumental. Ismael Villanueva dirigirà els alumnes del taller de gregorià i la interpretació musical anirà a càrrec dels alumnes de l'Acadèmia Internacional.




El Festival es clourà el dia 18 de juliol amb 'Toccata i Fuga en re menor i més, a tres orgues', a càrrec d'Ulrich Walther, María Teresa Sierra i Raúl Prieto. Aquesta és una activitat única, que només es realitza a Mataró, amb tres orgues al mateix temps, dialogant a la Basílica de Santa Maria.






L'Acadèmia




La formació és un dels punts centrals d’aquest festival amb l’Acadèmia Internacional d’Orgue que aplega estudiants d’arreu del món per poder aprendre d’organistes de reconegut prestigi internacional. Enguany hi ha alumnes de la Xina, els Estats Units, Rússia, Àustria, Bulgària, Polònia, Singapur, Finlàndia, Espanya, Eslovènia i França.




L'acte final de l'Acadèmia Internacional d'Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern és un concurs que es farà el 21 de juliol i en què els estudiants competeixen davant el públic. Els espectadors seran els qui decideixin el guanyador.




Visites guiades a l'orgue




L'orgue Monumental de Santa Maria és l'instrument musical històric més gran construït en tallers catalans, amb 4.557 tubs (d'1 centímetre a 6 metres d'alt) que ocupen l'espai equivalent a un edifici de 3 plantes. En aquesta 6a edició del Festival les visites s'han renovat amb un nou format que inclou el multimèdia. Les visites guiades gratuïtes de la mà de Raúl Prieto es podran fer els dies 1 de juliol (12 h, 13 h i 17 h) i 2 de juliol (13 h, 17 h i 18h). Cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) Tel. 93 758 26 98 i a turisme@ajmataro.cat






Projecte pedagògic




Un dels elements que fan destacar el Festival Internacional d'Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern és la seva obertura a tot tipus de públic i a la seva vessant pedagògica. Una de les novetats d’enguany és el curs de cant gregorià a càrrec d’Ismael Villanueva Herrero. És obert a tots els públics i s’aprendrà la lectura bàsica del cant gregorià i alguns cants senzills, que després es posaran en escena durant el recital del diumenge 16 de juliol. Les classes es faran de l’11 al 14 de juliol, de 19 h a 20 h, a la sala del Museu Arxiu de Santa Maria. Per inscriure's al taller de cant caldrà fer-ho a cultura@ajmataro.cat.




L’edició d’enguany proposa també una nova activitat pedagògica per a infants: 'Descobreix els secrets de la Basília i l'orgue de Santa Maria', pensada perquè puguin apropar-se a aquesta joia del patrimoni mataroní i conèixer-lo en un format adaptat a la seva edat. Per al disseny i desenvolupament d'aquesta activitat infantil i familiar el Festival comptarà amb la participació de la pedagoga Maria Salicrú Maltas. L'activitat serà el divendres 7 de juliol al matí a la Basílica de Santa Maria i està oberta als Casals d'Estiu amb inscripció prèvia a educacultura@ajmataro.cat.