Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició Fons Perdut de Núvols produïda pel M|A|C, a la Llibreria Blanquerna de Madrid fins a l’11 de gener

Escoltar

L’exposició Fons Perdut de Núvols produïda pel M|A|C, a la Llibreria Blanquerna de Madrid fins a l’11 de gener

Mostra objectes i documents originals de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya, així com peces realitzades per l’artista Andrés Galeano a partir del material localitzat durant la seva investigació.

El Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, seu cultural de la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid acull fins a l’11 de gener “Fons perdut de núvols. Andrés Galeano”, una exposició que s’articula des dels llenguatges de la meteorologia, la restauració artística i la fotografia. La mostra, que es va inaugurar ahir a Madrid, es va poder visitar entre juny i octubre a Can Palauet, produïda pel M|A|C Mataró Art Contemporani en col·laboració amb la Galeria RocioSantaCruz.

La comissària de la mostra és Gisel Noè, del M|A|C Mataró Art Contemporani, que produeix l’exposició a Madrid juntament amb el CCLBlanquerna. Es compta amb peces cedides pel mateix artista, per la galeria RocíoSantaCruz i per l’Ajuntament de Mataró.

Andrés Galeano va començar aquest projecte després de descobrir el llibre 1939: els núvols confiscats, de Josep Batlló i Montserrat Busto, a través del qual va conèixer la història de l’arxiu de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), confiscat pel règim franquista l’any 1939 i retornat a la Generalitat l’any 1984 en deplorable estat de conservació.

Després de visitar l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, on es troba ubicat el fons d’aquell antic Servei Meteorològic de Catalunya, va revisar centenars de negatius de vidre sobre núvols, fitxes i llibretes amb observacions, va fer una intensa investigació visitant diversos arxius catalans i va decidir explicar la història a través de l’art.

Així, l’exposició mostra objectes i material documental original en unes vitrines que contenen llibres històrics com són l’ “Atlas elemental de Núvols”, del 1905, o “Atlas reducido de nubes”, del 1943, entre d’altres, a més de postals, anotacions, antigues caixes de negatius, llibretes i fotografies de l'època.

A més, “Fons perdut de núvols” conté peces realitzades per l’artista a partir del material localitzat durant la seva investigació: impressions fotogràfiques sobre vidre de núvols dels anys 30 i 40; aquarel·les sobre fotografia; una animació d’imatges infraroges del vapor d’aigua a la Península Ibèrica, preses pel satèl·lit Meteosat; un mural amb l’anàlisi sinòptica de la humitat relativa el 30 de gener de 1939 realitzada pel Meteocat; una reproducció sobre vidre d’una imatge de l’exposició fotogràfica internacional de núvols a l’Escola Industrial de Barcelona, que va servir per preparar el conegut “Atles internacional dels núvols i dels estats del cel”, de l’any 1930, llibre que també s’exhibeix a les vitrines de Blanquerna.

Tanca l’exposició una impressió en tela, Selfie point, de dos metres d’alçada, que reprodueix el negatiu de vidre dels núvols durant el mes de juliol del 1934, imatge que va fer el fotògraf Josep Pons de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya.


Andrés Galeano

Nascut a Mataró el 1980, resideix i treballa entre Berlín i Barcelona. És llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, diplomat en Fotografia per la Freie Fotoschule Stuttgart i llicenciat en Escultura / Art Lliure per la Kunsthochschule Weißensee Berlin. Treballa amb fotografia, vídeo, instal·lació i performance, ha realitzat exposicions individuals i col·lectives tant a Espanya com a Europa, Llatinoamèrica, Estats Units i Canadà.