Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró ret homenatge al científic mataroní Pere Montserrat Recoder

Escoltar

Mataró ret homenatge al científic mataroní Pere Montserrat Recoder

La Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró ha organitzat un seguit d'actes per homenatjar la figura del científic Dr. Pere Montserrat Recoder (Mataró, 1918) amb motiu que ara es compleixen 50 anys de la seva primera publicació, la revista "Collectanea Botanica".

Els actes comencen demà dijous 5 d'octubre amb unes jornades científiques i la inauguració d'una exposició, i a més es farà una petició perquè el científic especialitzat en botànica Pere Montserrat s'incorpori a la Galeria dels Mataronins Il·lustres.

També està previst fer dues sortides guiades, una pel Parc del Montnegre i el Corredor i una altra al Sot de la Sitja.

L'obra de Pere Montserrat és un treball de referència per als botànics que treballen en l'àmbit geogràfic del Maresme i de Catalunya. Des de la publicació de la revista "Collectanea Botanica" no hi ha hagut cap altre treball sobre el tema tan exhaustiu ni amb la mateixa extensió geogràfica.

L'organització de l'homenatge ha comptat amb la col·laboració l'Institut Botànic de Barcelona, l'Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC) i l'Escola Natura del Corredor.

Programa dels actes d'homenatge

. Dijous 5 i divendres 6 d'octubre (Can Palauet. Carrer d'en Palau, 32-34)

Jornades científiques: concentraran a estudiosos de la flora catalana en un espai de debat i intercanvi de coneixements.

Els ponents convidats són científics de primera línia, reconeguts en l'àmbit de la botànica a tot Europa i col·laboradors i/o deixebles del Dr. Montserrat. Entre els ponents hi ha el propi Dr. Pere Montserrat (Instituto Pirenaico de Ecología).

. Del 5 al 22 d'octubre (Can Palauet. Carrer d'en Palau, 32-34)

Exposició "Amb les arrels al sauló. Homenatge a Pere Montserrat".

L'exposició mostra l'evolució del paisatge al Maresme i conté uns plafons explicatius amb imatges antigues del fons del Dr. Montserrat i imatges actuals. Els mapes de l'evolució dels usos del sòl a la Conca de la Riera d'Argentona corresponents als anys 1967, 1972, 1984, 1994 i 2002, que han estat elaborats dins el treball de recerca dels voluntaris de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, s'exposaran mitjançant una projecció. També hi ha unes vitrines amb el material de camp del Dr. Montserrat quan va fer els seus estudis als anys 50.

. Dues sortides guiades: dissabte 7 d'octubre pel Parc del Montnegre i el Corredor i el diumenge 12 de novembre al Sot de la Sitja.

A més, està previst que les ponències de les jornades es recullin en un número especial de la revista "L'Atzavara" editada per la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró.

Per a tenir més informació sobre els actes d'homenatge es pot accedir a la pàgina www.scn-mm.cat/montserrat.

Breu biografia del Dr. Pere Montserrat

El Dr. Pere Montserrat Recoder, nascut a Mataró el 8 d'agost de 1918, és un científic de prestigi reconegut en els àmbits de la botànica, l'ecologia i l'agronomia. Durant els anys 1945 a 1949 va realitzar un intens treball de camp per a la seva tesi doctoral on va recopilar informació de la flora maresmenca (i part del Vallès), que posteriorment va anar publicant a la revista "Collectanea Botanica" (1955-1964). Finalment els articles van ser recopilats i publicats íntegrament per la Caja de Ahorros de Mataró sota el títol "Flora de la Cordillera Litoral Catalana (porción comprendida entre los ríos Besós y Tordera (Mataró, 1968)". Aquesta mateixa entitat, ja com a Caixa d'Estalvis Laietana, va reeditar aquest treball l'any 1989.

L'any 1953 va ingressar al Consejo Superior de Investigaciones Científicas i va passar diversos mesos a Anglaterra, on es va especialitzar primer en palinologia i després en praticultura. A principis dels anys seixanta es va traslladar a Madrid i des de l'Instituto de Edafología (avui Centro de Ciencias Medioambientales) va estudiar el centre, oest i sud d'Espanya, així com la conca de l'Ebre. A més va participar en la fundació de la Sociedad Española para el Estudio de los Pastos, de la que va ser secretari, vocal i vicepresident, sent avui Socio Honorario.

L'any 1964 va participar, amb el professor E. Balcells, en la creació del Centro Pirenaico de Biología Experimental, avui Instituto Pirenaico de Ecología (Jaca i Saragossa) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas; en aquesta institució va ser vicedirector i cap de botànica fins a la seva jubilació l'any 1985.

Ha tractat temes molt diversos sobre botànica i ecologia terrestre en més de 475 articles, llibres i notes.

L'any 1969 va fundar l'Herbari de Jaca, de l'Instituto Pirenaico de Ecología, col·lecció d'estudi convertida avui en una de les primeres d'Espanya pel volum de mostres, unes 350.000, i també per la seva activitat i intercanvi, ja que incorpora milers de plecs anuals i atén peticions d'investigadors de tota Europa.