Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Manuel Cusachs presenta a la Nau Gaudí una conferència sobre l'escultor Andreu Alfaro

Escoltar

Manuel Cusachs presenta a la Nau Gaudí una conferència sobre l'escultor Andreu Alfaro

Forma part del cicle “Un artista en comenta un altre”



El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, presentarà demà dijous 12 d’abril una conferència de l’escultor Manuel Cusachs, en la que serà la tercera trobada de “Els dijous de la Nau Gaudí”. La xerrada serà presentada pel crític d’art Pere Pascual.


 

L’escultor mataroní Manuel Cusachs, nascut a l’any 1933 i que té al seu haver la Creu de Sant Jordi i ha estat autor -entre d’altres importants obres-, d’un parell d’escultures al temple de la Sagrada Família de Barcelona, serà l’encarregat de comentar l’obra d’un altre gran escultor, el valencià Andreu Alfaro, dins del cicle “Un artista en comenta un altre” a la Nau Gaudí.

 

Cusachs parlarà de l’obra d’Alfaro buscant els punts de coincidència i les aproximacions de concepte entre els dos artistes, que han compartit els mateixos reptes pel que fa al plantejament conceptual de les seves respectives obres tot i que amb fruits molt diferents pel que fa als resultats, doncs el primer és un artista essencialment figuratiu i el segon, marcadament abstracte. 

 

Andreu Alfaro, nascut a València al 1929, va aconseguir reconeixement internacional després d’exposar a la Biennal de Venècia a l’any 1966 i té obra exposada i escultures públiques a museus i capitals de tot el món. A Espanya existeix una extensa col·lecció d’escultures seves repartides per tot el territori i el 1981 va rebre el Premio Nacional de Artes Plásticas. A Mataró, la Col·lecció Bassat exposa ara mateix a la Nau Gaudí l’obra “Homenatge a Visconti”, en el marc de l’exposició “Art Contemporani de Catalunya 1970-1979 (I)” oberta al públic. Aquesta mostra és la primera de les tres que es dedicaran a l’art contemporani català dels anys 70.

 

Amb aquesta conferència d’en Cusachs, hauran estat ja tres les activitats desplegades pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró durant el 2012. La primera, al febrer, va ser una dissertació del crític i sociòleg de l'art Arnau Puig sobre “Gaudí, iniciativa i invenció a la nau de la Cooperativa la Obrera Mataronense”; i la segona, al març, un debat sobre la Galeria Tertre amb els artistes Perecoll i Amadeu Vilà. Aquestes trobades es programen sempre el segon dijous de cada mes a les 19.30 h a la seu de la Col·lecció Bassat a la Nau Gaudí de Mataró (carrer de la Cooperativa, 47) i s’agrupen sota tres temàtiques diferents: “Gaudí arquitecte”, “Un artista en comenta un altre” i “La ciutat i la història de l’art”.

 



Andreu Alfaro

 

Andreu Alfaro (València, 1929) és un escultor relacionat amb l’anomenat Grup Parpalló i influït per artistes constructivistes com Brancusi o Peysner, i també per Jorge Oteiza. La seva obra exposada a la Biennal de Venècia el 1966, el va catapultar cap a un reconeixement internacional. A finals de la dècada dels seixanta va experimentar profusament amb elements metàl·lics i en els vuitanta va començar a fer-ho amb el filferro i marbre. El mateix any va rebre el Premi d'Honor Jaume I i el 1981 el Premio Nacional de Artes Plásticas. El 1991, la Diputació de València li va concedir el Premi Alfons Roig d'Arts Plàstiques. Les seves obres més importants són "La rella" (1961), "La veu d'un poble" (1964-65), "Monument a l'amor" (1965-67), "Bon dia llibertat" (1975) i "Catalan power" (1976). També ha projectat diversos monuments, el darrer dels quals és el Monument als Països Catalans a Tàrrega. El 1999 va construir les quatre columnes de la Universitat Autònoma de Barcelona i el 2008 la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi el va elegir membre d'honor.

 



Manuel Cusachs



Manuel Cusachs (Mataró, 1933), escultor figuratiu, va fer la seva primera exposició individual a Mataró el 1962 a la Biblioteca Pública, i la seva primera escultura pública a les Escoles Pies, un any més tard. El 1974 va iniciar la sèrie “Trenta tres catalans” que presenta a Mataró, i al Museu Diocesà de Barcelona l’any 2007. Inclou retrats de Miquel Martí i Pol, Baltasar Porcel, Josep Maria Flotats, Joan Coromines, Salvador Espriu, Raimon i Josep Pla. El 1979 va començar la sèrie de 33 escultures en bronze inspirades en l’obra de Salvador Espriu “El caminant i el mur”. Al anys vuitanta fa  “La visitació”, segon misteri del Rosari Monumental del Camí de la cova de Montserrat; el monument a Josep Pla a Torroella de Montgrí i els monuments a Josep Tarradellas a Cervelló, i a Ramon Trias Fargas a El Masnou. Dels 90 són les dos escultures en marbre per al temple de la Sagrada Família de Barcelona: Sant Josep de Calasanç i Sant Ignasi de Loyola. El 2001 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi i va realitzar el monument a Puig i Cadafalch per al Parc Central de Mataró.