Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Àliga balla per primera vegada a la història dins la basílica de Santa Maria davant les Relíquies de Les Santes

Escoltar

L’Àliga balla per primera vegada a la història dins la basílica de Santa Maria davant les Relíquies de Les Santes

L’alcalde presideix juntament amb el conseller de Cultura la comitiva institucional que assisteix a La Missa en honor a les patrones Santa Juliana i Santa Semproniana



Avui, dia central de la Festa Major de Mataró, ha tingut lloc la tradicional Missa de Les Santes. Es tracta d'un dels actes més solemnes i identitaris del programa d'activitats, que té lloc el 27 de juliol, en que se celebra l’onomàstica de les patrones de Mataró, Santa Juliana i Santa Semproniana.




Les autoritats, acompanyades en cercavila per les comparses institucionals i els seus músics, han sortit des de l'Ajuntament a les 9.30 h des per dirigir-se fins a la basílica de Santa Maria, passant per La Riera i el carrer Nou.

 

La comitiva institucional estava encapçalada per l’alcalde, Joan Mora, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que enguany era un dels convidats institucionals juntament amb els diputats al Parlament de Catalunya, Joan Morell, Consol Prados, Juan Milián; i els alcaldes de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch; de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera; i de Dosrius, Josep Jo.

 

Les Diablesses i Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota amb els seus grallers, el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers, l'Herald, les Trampes, els Nans, els flabiolaires amb la Família Robafaves (Robafaves, Geganta, Toneta i Maneló), l'Àliga amb els Ministrils, els Macers, i la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme han amenitzat amb música el recorregut traçat des de l'Ajuntament fins a la plaça de Santa Maria.

 



La Missa de Glòria



A la porta de la basílica de Santa Maria, els representants polítics han estat rebuts per les autoritats eclesiàstiques. Cap a les 10 h ha començat la Missa de Les Santes, presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i declarada element festiu patrimonial d'interès nacional dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Francesc Cortés i Mir ha dirigit els 150 cantaires del Cor popular i els 28 orquestristes que han interpretat la “Missa de Glòria”, composada el 1848 per Manuel Blanch i Puig.

 

Al cor popular i al conjunt orquestral, que interpreten la singular obra del s XIX, s’hi ha afegit aquest any el cor juvenil Rodamón, dirigit per Glòria Prats, juntament amb altres veus blanques.

 

Entre les personalitats destacades que han assistit a aquest Ofici participatiu hi ha hagut el mataroní bisbe emèrit d’Ayaviri (Perú), Joan Godayol.

 

Després de més de dues hores i mitja de missa, ha tingut lloc la principal novetat de la Diada d’enguany: l’entrada de l’Àliga a la basílica, un fet excepcional sense precedents que s’ha produït amb motiu de la celebració dels 25 anys de la recuperació d’aquesta figura institucional, que és símbol del poder municipal.

 

L’Àliga ha fet la seva reverència i ha interpretat el ball davant Les Relíquies de Les Santes, situades en aquell moment al bell mig de l’altar major de la Basílica de Santa Maria.

 

A continuació i mentre s’interpretaven els Goigs de les Santes, també de Mossèn Blanch, ha començat la sortida en processó de Les Relíquies, que enguany han recuperat l’antic recorregut, sortint pel Fossar Xic i anant fins a la façana del temple, on ha tingut lloc de nou, el ball de l’Àliga, l'actuació de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, que ha fet un pilar de 5, i l'aviada de coloms.

 



La Desfilada

 

El retorn de les autoritats i les comparses cap a l’Ajuntament ha tingut lloc cap a les 13 hores. En passar pel carrer d’en Pujol, on segons la tradició és on van néixer Santa Juliana i Santa Semproniana, la comitiva ha fet els honors al petit altar dedicat a les patrones i ha seguit cap a l’edifici consistorial, on ha tingut lloc la tradicional Dormida de les figures.