Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte d'energia renovable Tub verd ja compta amb 12,5 km de canonades a Mataró

Escoltar

El projecte d'energia renovable Tub verd ja compta amb 12,5 km de canonades a Mataró

La regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, i el gerent de Mataró Energia Sostenible, SA, Rafael Montserrat, han ofert avui una roda de premsa per fer balanç del desplegament del Tub verd, la xarxa municipal de calor.

El Tub verd és una xarxa de distribució de calor que aprofita l'escalfor sobrant d'infrastructures ambientals de Mataró, i d'aquesta manera evita el consum als seus usuaris de combustibles fòssils (carbó, petroli, gas natural), uns recursos limitats, la combustió dels quals contribueix al canvi climàtic.

Aquest projecte d'energia renovable, pioner a Catalunya, ja és habitual en alguns països europeus. A Catalunya s'han fet experiències similars, per exemple a Sant Pere de Torelló i Molins de Rei. La diferència amb aquests municipis és que la xarxa de Mataró és pot utilitzar tant per generar calor com per generar fred. El Tub verd és una de les accions que es contemplaven a l'Agenda 21 de Mataró.

El projecte es va començar a gestar al 2001, liderat per la companyia municipal Aigües de Mataró, SA (AMSA), que va constituir la societat anònima Mataró Energia Sostenible (MES, SA.) amb l'objectiu de desenvolupar projectes que ajudessin a fer una ciutat més sostenible. MES, SA està participada per AMSA (65%), Eficiència Energètica, SA de la Generalitat de Catalunya (25%) i l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) del Ministeri d'Indústria.

Com funciona?

Com a energia principal, el tub verd aprofita l'excedent de l'escalfor que serveix per assecar els fangs de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals i que s'evacua per la xemeneia per on surten els gasos de la combustició. En el futur, està previst obtenir energia tèrmica procedent de la digestió anaeròbia dels fangs d'aquesta planta i també del Centre de Revalorització de Residus Sòlids Urbans del Maresme.

L'escalfor captada es transporta mitjançant una xarxa de canonades, que fins ara té 12,5 quilòmetres. Aquestes canonades són d'acer amb un aïllant tèrmic que serveix per limitar al màxim les fuites de calor.

Equipaments i centres escolars com a primers usuaris

El primer equipament que es va beneficiar del tub verd, al maig de 2003, va ser el complex esportiu El Sorrall, que aprofita el calor del tub verd per a cobrir les seves necessitats de calefacció, climatització, aigua calenta sanitària i deshumectació. Actualment és l'única instal·lació on la xarxa serveix per generar tant calor com fred. El Tub verd ha arribat més tard al CEIP Camí del Cros, l'Escola d'Educació Especial Les Aigües i la Piscina Municipal. Des de l'agost, la xarxa també dóna servei a l'Hospital de Mataró.

A finals d'aquest any està previst que el Tub verd doni servei a l'IES Alexandre Satorras i es preveu que al 2007 es connectin el nou pavelló Poliesportiu de Cirera, l'escola bressol Elna i el CEIP Antonio Machado, equipaments en construcció. En el futur està previst que la xarxa arribi també al sector d'El Rengle, on hi haurà la futura seu de TecnoCampusMataró.

El desplegament de la xarxa del Tub verd té un cost de 3.630.000 euros, sense comptabilitzar la futura ampliació al TecnoCampusMataró. Quan la xarxa arribi al sector d'El Rengle tindrà aproximadament 15 quilòmetres.

L'energia tèrmica generada al 2005 pel Tub verd va ser de prop de 4.400.000 kWh. Al 2006 està previst arribar als 7.400.000 kWh i es preveu que en el propers 4 anys el subministrament anual serà de 12.300.000 kWh, l'equivalent al consum de 2.000 famílies en un any.

Quan la xarxa estigui totalment desplegada, la seva funció ambiental serà la de deixar d'enviar a l'atmosfera 2.500 tones de diòxid de carboni (CO2) a l'any. Per eliminar aquesta quantitat de C02 seria necessari plantar 700 Ha de bosc, una massa forestal equivalent al cas urbà de Mataró.