Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Processó de Divendres Sant s’afegeix a la Missa de les Santes i als Pastorets com a Patrimoni Cultural de la Ciutat

Escoltar

La Processó de Divendres Sant s’afegeix a la Missa de les Santes i als Pastorets com a Patrimoni Cultural de la Ciutat

Xavier Alarcón destaca en l’acte institucional de reconeixement d’aquesta expressió cristiana que les tres coses corresponen a expressions de fe

La conferència de Xavier Alarcón “La Setmana Santa i Mataró: pinzellades d’una llarga trajectòria en comú” ha precedit aquesta tarda el lliurament del document de reconeixement de la Processó General de Divendres Sant com a Patrimoni Cultural de la Ciutat.

 


L’alcalde, Joan Mora, ha presidit l’acte, celebrat al Saló de Sessions, al qual han assistit els representants de totes les germandats i confradies que participen en la Processó de Divendres Sant i que han omplert la sala per sentir Xavier Alarcón, membre del Museu Arxiu de Santa Maria.

 


El conferenciant ha destacat el fet que les tres coses que han sigut declarades Patrimoni Cultural de la Ciutat per part de l’Ajuntament responen a expressions de fe: la Missa de les Santes, la respresentació dels Pastorets i la Processó de Divendres Sant. “És la fe la que fa que les coses sobrevisquin en el temps”, ha afirmat poc abans de desgranar la història de les processons de Setmana Santa a Mataró.

 


La parròquia de Santa Maria és el primer lloc on es va celebrar la Setmana Santa i és al s. XV quan es recullen les primeres referències als actes típics d’aquesta manifestació religiosa, concretament a través de la Confraria del Sant Crist, també anomenada la dels Disciplinats perquè els seus membres es fuetejaven en públic, pràctica que va ser prohibida més endavant.

 


De fet, el repàs històric fet per Xavier Alarcón s’ha detingut en els moments en què, precisament, han estat prohibides les processons de Setmana Santa a la ciutat, com al 1760 per ordre del Governador Civil, o durant la República. També s’ha entretingut, en contraposició, en els moments d’esplendor d’aquesta manifestació religiosa, com al 1815, després de la Guerra del Francès.

 


Abans de la conferència, el regidor de Cultura del’Ajunatment i instructor de l’expedient, Joaquim Fernàndez, ha llegit l’acord de Ple del mes de març en el qual es va acordar el reconeixement públic d’aquesta processó de Setmana Santa com un element singular i de gran valor artístic i estilístic.

 


L’encarregat de recollir el pergamí de reconeixement ha sigut Jesús Moya, copresident de la Comissió de Setmana Santa i, durant l’acte, els assistents han pogut sentir també les paraules d’agraïment de Jordi Merino, també copresident de l’esmentada comissió.

 


L’acte, que ha finalitzat poc després de les 20 hores, ha estat retransmès en directe en streaming a través d’Internet.