Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró rep la visita d’una vintena de cavalls i carruatges per celebrar els Tres Tombs 2019

Escoltar

Mataró rep la visita d’una vintena de cavalls i carruatges per celebrar els Tres Tombs 2019

La festivitat de Sant Antoni Abat se celebrarà diumenge 10 de febrer



Mataró celebrarà la tradicional festa popular dels Tres Tombs amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics, el diumenge 10 de febrer amb la participació de cavalls, carros, carruatges i tartanes vinguts de diferents poblacions de la comarca i de poblacions veïnes. 





Enguany, els Tres Tombs mataronins comptaran amb la presència de carruatges vinguts d’Argentona, Cabrera de Mar, Molins de Rei , Cerdanyola del Vallès i Vilanova i la Geltrú. També es comptarà de nou amb la presència del carruatge de l’Estrella Damm de Barcelona i de cavalls de diferents ciutats.

 


La comitiva anirà encapçalada per un carruatge amb el Sant Antoni Abat, dels Amics dels Tres Tombs i les Tradicions de Cabrera de Mar, entitat encarregada enguany de desfilar amb la Bandera de l’Antiga Germandat de Sant Antoni Abat de Mataró, entitat que col•labora amb l’Ajuntament per organitzar aquesta festa tradicional.




Concentració i recorregut


D’11.30 a 12 h els carros de transport, carruatges de passeig, genets i diferents animals de companyia es concentraran al Nou Parc Central. A les 12 h la comitiva sortirà del Nou Parc Central, seguirà pel carrer del Parc, caminet de les Vinyes, Muralla del Tigre, Muralla de Sant Llorenç, plaça de Santa Anna i La Riera. El segon i el tercer tomb giraran al carrer d’Argentona per baixar la Muralla del Tigre i la Muralla de Sant Llorenç i passar de nou per la plaça de Santa Anna i La Riera. El recorregut acabarà al Nou Parc Central.





La tradicional benedicció dels animals es farà a la Riera, a l'altura de l'Escola Cor de Maria.

 


Els animals a les festes populars


L’Ajuntament de Mataró, d’acord amb el previst al Decret 83/2012, de 17 de juliol, sobre regulació de certàmens i altres concentracions d'animals vius a Catalunya, ja fa anys que vetlla pel benestar dels animals participants en els diferents actes de cultura popular i en garanteix la seva atenció durant tota l’activitat. És per això que s’estableix un servei d’atenció sanitària pels animals que compta sempre amb un professional veterinari especialitzat en equins, que s’encarrega de comprovar-ne l’estat dels animals, en revisa la documentació i les condicions amb les quals participen en l’activitat. Durant l’acte, atén qualsevol possible incidència que els animals puguin tenir. També, els equips de primera intervenció que participen en els dispositius de seguretat i prevenció dels actes, segueixen un protocol establert de gestió del públic assistent a l’activitat per tal de garantir en cas necessari que la veterinària pugui atendre en les millors condicions les possibles incidències que es donin a la via pública. També des de l’organització es vetlla per facilitar el pas dels animals, posant sorra en els carrers o tapant els desaigües del carrer.

 


Aquest sistema de treball és el que s’ha traslladat i contrastat amb les entitats proteccionistes, que han valorat positivament la forma de treballar de l’Ajuntament de Mataró en els actes amb presència d’animals vius. El criteri a seguir en aquest tipus d’actes és el de donar continuïtat a l’activitat amb les màximes garanties pels animals participants en les festes com Tres Tombs, Romeria Rociera, o Santes, però també en altres com Sant Jordi o Setmana Santa, en què el paper dels cavalls és principal, al contrari del que succeïa en la cavalcada on la seva participació era complementària. Per tant, en festes on la presència d’animals és protagonista es continuarà treballant de la mateixa manera, garantint el ple benestar dels animals i introduint les millores que es considerin oportunes i que sorgeixin de la mateixa organització, de les trobades amb les entitats proteccionistes, de les entitats que col·laboren en l’organització o dels marcs normatius que regulen aquest tipus d’activitats.