Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’IMPEM col·labora en l’elaboració d’un recull de bones pràctiques en reorientació estratègica en empreses tèxtils

Escoltar

L’IMPEM col·labora en l’elaboració d’un recull de bones pràctiques en reorientació estratègica en empreses tèxtils

S’emmarca en les accions de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils d’Europa

L’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) com a membre de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils d’Europa (ACTE) ha realitzat durant l’any 2009 diferents accions amb l’objectiu d’obrir un espai de diàleg i trobada entre empreses tèxtils de la zona.



Aquests projectes tenen per objecte fomentar la recerca d’idees innovadores i obrir noves oportunitats de negoci que permetin a les empreses tèxtils millorar la seva competitivitat per tal de diferenciar-se i reorientar-se cap a les noves tendències del mercat i els nous escenaris de futur.


 



7 empreses mataronines en el recull de bones pràctiques entre empreses del tèxtil



Entre les actuacions dutes a terme per l’IMPEM dins el marc del programa ACTE destaca la creació, juntament amb els altres socis participants al programa, del recull de bones pràctiques “Reorientació estratègica en empreses tèxtil-moda”. Aquesta publicació, que està previst es presenti el proper mes de febrer, recull un conjunt d’empreses tèxtils que han incorporat amb bons resultats la innovació, la internacionalització i la cooperació empresarial com estratègies competitives. Amb l’edició i divulgació d’aquesta recopilació es pretén orientar a altres iniciatives empresarials en el procés d’innovació. Concretament Mataró és present al recull amb 7 empreses que destaquen en la implementació de processos innovadors: Hallotex SL , Lidermed SA, Organic Cotton Colours SL, Porec Irrigation Systems SL, Texknit SA,  Tints Quadrada SA i  Eco-Flower& Cool SLU.

 

A banda d’aquest recull de casos d’èxit, altres projectes en què ha participat l’IMPEM en el marc d’ACTE són:

 

- Un estudi elaborat per CETEMMSA sobre desenvolupament de metodologies i accions formatives per als treballadors i treballadores del sector tèxtil.

- Missions de prospecció i benchmarking al “Pol de competitivitat” de Lille (França).

- La creació, conjuntament amb la resta de socis d’ACTE, d’un observatori de nous productes i aplicacions, així com d’una plataforma per a la difusió de la recerca i la innovació generada als Centres de Transferència Tecnològica. 

- L’elaboració, juntament amb CETEMMSA, d’un inventari exhaustiu de les diferents tipologies i perfils de llocs de treball existents en el sector tèxtil. Això ha permès al Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) iniciar un programa en què han participat 18 persones procedents del sector tèxtil per ajudar a reconduir les seves trajectòries professionals amb eines d’orientació, de redefinició d’objectius professionals i de definició d’accions formatives adients per a la seva recol·locació.

 

 

La xarxa ACTE



L’Associació de Col·lectivitats Tèxtils d’Europa (ACTE) és una xarxa per a la innovació impulsada per sis entitats públiques catalanes com a grup Motor de la regió de Catalunya en el marc dels territoris tèxtils d’Europa: l’Ajuntament de Mataró, a través de l’IMPEM; Foment de Terrassa, SA; l’Ajuntament de Sabadell; Reactivació de Badalona, SA; l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona. El seu objectiu és consolidar-se com una xarxa de cooperació entre territoris que han tingut una presència tèxtil important i que encara tenen una rellevància especial en producció i ocupació.



L’any 2009 s’ha desenvolupat el projecte d’incorporació de la innovació i la cooperació empresarial des de tots els àmbits en el sector tèxtil: tecnològic, de procés o conjunt d’activitats sistemàtiques per obtenir avantatges competitives, noves maneres d’organització, nous valors estètics i/o novetats de servei-producte, noves maneres de cultivar i utilitzar el know-how intern de les empreses (gestió del coneixement), nous canals de distribució o comercialització, noves estratègies de comunicació, tot això amb la finalitat d’ajudar el sector a ser més competitiu.

 

Les actuacions del programa ACTE s’han dut a terme sota el suport del programa de subvencions per a programes innovadors cofinançades pel Fons Social Europeu i sota convocatòria del Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc de l’objectiu de competitivitat regional i ocupació a Catalunya.



Els objectius específics d’ACTE com a xarxa de cooperació se centren en:  



- La creació de base de coneixement en matèria de canvi dins les empreses.

- Promoció de processos de cooperació entre empreses.

- Difusió de la I+D+I i incorporació en el teixit productiu.

- Facilitar alternatives per als treballadors/es de la indústria en procés de reconversió.