Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró potencia l’economia circular amb el desplegament al carrer de 60 contenidors de recollida de roba

Escoltar

Mataró potencia l’economia circular amb el desplegament al carrer de 60 contenidors de recollida de roba

L’objectiu és recollir 2 kg de roba per habitant i any per a la seva reutilització i generació de llocs de treball en l’àmbit del reciclatge

L’Ajuntament de Mataró, a través del nou gestor de les deixalleries municipals, l’empresa d’inserció social Solidança, ha instal·lat als carrers de la ciutat 60 contenidors de recollida selectiva de roba de segona mà. Els contenidors, de color taronja, corresponen al programa Roba Amiga, que promou la inserció social de persones amb situació de vulnerabilitat social.




S’hi pot dipositar roba usada, roba de llar, sabates i altres residus tèxtils per a la seva revaloració a través de la reutilització i el reciclatge. La roba millor deixar-la neta, plegada i dins d’una bossa tancada, i en el cas de les sabates han d’anar també lligades pels cordons o amb cinta.




L’objectiu és arribar a recollir uns 250.000 kg a l’any, aproximadament uns 2 kg de roba per habitant. Actualment, a Mataró es recullen 0,5 kg entre la roba dipositada a les deixalleries municipals i a la mitja dotzena de contenidors que fins ara estaven repartits per la ciutat. Es calcula que cada persona es desprèn a l’any d’uns 7 o 8 kg de roba o residus assimilats.






El programa Roba Amiga




Roba Amiga és un programa impulsat per diferents entitats de Catalunya sense ànim de lucre, entre elles Solidança, destinat a crear llocs de treball reservats a inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat social mitjançant la recollida, revalorització i reutilització del residu tèxtil.




En funció del seu estat, el material recollit als contenidors de color taronja es ven a les botigues de Roba Amiga com a roba de segona mà; s’exporta a països del Sud, creant llocs de treball i enfortint les economies locals; també s’utilitza per produir draps per a la indústria o es recicla per a l’elaboració de borres i filatures destinats a les indústries tèxtils i altres.




Actualment 148 persones en situació de vulnerabilitat social treballen a Catalunya en el marc del programa.


 



Nou contracte de gestió de les deixalleries




El desplegament de contenidors per a la recollida selectiva de roba és la primera novetat del nou contracte de gestió de les deixalleries municipals, en vigor des de l’1 de juny. El contracte s’ha adjudicat per 4 anys prorrogables a dos més, i un import anual de 299.860,90 € (IVA inclòs).




Entre altres novetats, es preveu reorganitzar aquest any els horaris de les deixalleries per disposar de deixalleria mòbil també els diumenges. S’aposta per promoure iniciatives en l’àmbit de l’economia circular a través dels serveis vinculats al contracte, com per exemple, l’obertura d’un espai d’autoreparació de petits electrodomèstics (electrònica, tèxtil i bicicletes) a la Casa Capell i, a mig termini, l’obertura a Mataró d’una botiga de segona mà per a la venda dels objectes provinents de les deixalleries que han estat valoritzats i preparats per a la seva reutilizació. Aquest projecte implicarà la generació de llocs de treball reservats per a la contractació de persones amb criteris d’inserció social. D’altra banda, es contempla la implantació de recollides d’oli i petits aparells elèctrics i electrònics a equipaments municipals i centres escolars.