Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament organitza un programa d’activitats a l’entorn del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

Escoltar

L’Ajuntament organitza un programa d’activitats a l’entorn del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

És la primera vegada que se celebra a Mataró amb exposicions, tallers i xerrades

L’Ajuntament, a través del Centre d’Informació i Recursos a les Dones (CIRD) i la secció de Salut Pública, ha organitzat per primera vegada un seguit d’activitats a l’entorn de la celebració del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones. El programa inclou exposicions, tallers, xerrades i contes.


 

El Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig, ha donat peu a organitzar diferents activitats al llarg del mes de maig per tal de reflexionar i sensibilitzar vers la promoció de la salut i la qualitat de vida de les dones. La campanya s’emmarca en el II Pla d’Igualtat de gènere per a la ciutadania que es va aprovar el passat desembre.

 

El programa l’ha elaborat l’Ajuntament, Biblioteques de Mataró, l’Institut Català de la Salut i l’associació Dona activa’t! amb el suport de l’Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona.

 

Així, fins al 30 de maig es podrà veure a la Biblioteca Pompeu Fabra l’exposició “La representació dels cossos de les dones”; el 16 de maig i el 24 de maig es faran dos tallers al Centre Cívic Cabot i Barba, el primer sobre emocions i el segon de biodansa; el 21 de maig tindrà lloc al Centre Cívic Espai Gatassa la xerrada “L’automedicació en dones: un problema latent?” i el 28 de maig a la Biblioteca Pompeu Fabra es posarà sobre la taula el tema “Dr. Google, què em passa?: buscant respostes de salut a Internet” i el 27 de maig es parlarà de salut als més petits amb el conte “La Gasela Julieta ens posa a dieta” a la Biblioteca Pompeu Fabra.

 

 

Salut i dones, antecedents

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut no és només l’absència de malaltia, sinó que és el complet benestar físic, mental i social. Per tant, s’ha de treballar per aconseguir proporcionar a les persones la millor qualitat de vida a la que puguin aspirar.

 

Hi ha estudis que posen de manifest l’existència de diferències entre dones i homes en la manera d’emmalaltir i que l’evolució d’algunes patologies no és deguda només a factors biològics sinó també als diferents rols, conductes i comportaments que desenvolupen dones i homes.

 

El 28 de maig es va proclamar com a Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones arran d’una reunió de les integrants de la Red Mundial de Mujeres por los Derechos Sexuales y Reproductivos (RMDSR) que es va portar a terme a la finalització de la V Trobada Internacional sobre la salut de la dona a Costa Rica al maig de 1987. Va ser la Red de Salud de las Mujeres Latinoamericanas y del Caribe (RSMLAC) qui va fer la proposta d’instaurar aquest dia com a dia d’acció global a favor de la salut de les dones.