Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el gran dia de la Festa Major amb l’espectacular Ofici en honor a Les Santes

Escoltar

Mataró celebra el gran dia de la Festa Major amb l’espectacular Ofici en honor a Les Santes

La “Missa de Glòria” va ser composada el 1848 per Mossèn Manuel Blanch i és un element singular de la declaració com a festa patrimonial d’interès nacional



Avui, 27 de juliol, se celebra a Mataró el principal dia de la Festa Major en honor a les santes patrones de la ciutat, Juliana i Semproniana. Després de les matinades, la jornada ha començat amb el Toc d’Ofici i l’Anada a la Basílica de Santa Maria, on s’ha celebrat la tradicional Missa de Glòria de Mossèn Manuel Blanch, una espectacular litúrgia religiosa i musical que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.


Les autoritats, acompanyades en cercavila per les comparses institucionals i els seus músics, han sortit des de l'Ajuntament a les 9.30 h des per dirigir-se fins a la basílica de Santa Maria, passant per La Riera i el carrer Nou.

 

La comitiva institucional estava encapçalada per l’alcalde, Joan Mora, i el president de la Diputació, Salvador Esteve, que enguany era un dels convidats institucionals juntament amb els diputats al Parlament de Catalunya, Joan Morell, Consol Prados i Pere Aragonès.

 

Les Diablesses i Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota amb els seus grallers, el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers, l'Herald, les Trampes, els Nans, els flabiolaires amb la Família Robafaves (Robafaves, Geganta, Toneta i Maneló), l'Àliga amb els Ministrils, els Macers, i la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme han amenitzat amb música el recorregut traçat des de l'Ajuntament fins a la plaça de Santa Maria.

 



La Missa de Glòria



A la porta de la basílica de Santa Maria, els representants polítics han estat rebuts per les autoritats eclesiàstiques. Enguany ha oficiat solemnement la Missa el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, perquè el cardenal arquebisbe de Barcelona, monsenyor Lluís Martínez Sistach, és a Brasil amb motiu de la visita del Papa a aquest país.

 

El director de l’orquestra, Jordi Lluch, ha dirigit els 150 cantaires del Cor popular i la trentena d’orquestristes que han interpretat la “Missa de Glòria”, composada el 1848 per Manuel Blanch i Puig. Al cor popular i al conjunt orquestral, que interpreten la singular obra del s XIX, s’hi ha afegit aquest any el cor juvenil Rodamón, dirigit per Glòria Prats, juntament amb altres veus blanques. Els solistes de la Missa han estat les sopranos Rosa Mateu i Alba Ballús, la contralt Montserrat Torruella, el tenor Josep Fadó i el baix Josep Pieres.

 

Durant la Missa i poc abans de l’Eucaristia, s’han fet pregàries per les víctimes de l’accident ferroviari de dimecres nit a Galícia, en el qual van perdre la vida una vuitantena de persones, i també hi ha hagut un moment de record per aquells col·laboradors i participants en la Missa de Les Santes que han mort en l’últim any.

 

L’organista Raúl Prieto, organitzador del Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern, ha ofert als assistents que omplien la basílica diverses peces interpretades amb els peus descalços, detall que han pogut apreciar només aquells que han seguit la Missa per televisió o Internet, gràcies a la retransmissió conjunta feta per m1tv i Mataró Ràdio.

 


L’artista Xavier Martín també ha protagonitzat uns minuts de la Missa, durant els quals ha ofert a Les Santes el quadre que il·lustra la postal d’enguany “Glòria a les Santes”, una oda gràfica a la Missa a través de la representació multicolor de les sil·luetes de les dues patrones.


 

Després de més de dues hores i mitja de missa, i mentre s’interpretaven els Goigs de les Santes, també de Mossèn Blanch, ha començat la sortida en processó de Les Relíquies fins a la façana del temple, on ha tingut lloc el ball de l’Àliga i la colla castellera Capgrossos ha fet un pilar en el seu honor. 





La Desfilada

 

El retorn de les autoritats i les comparses cap a l’Ajuntament ha tingut lloc cap a les 13 h. En passar pel carrer d’en Pujol, on segons la tradició és on van néixer Santa Juliana i Santa Semproniana, la comitiva ha fet els honors al petit altar dedicat a les patrones i ha seguit cap a l’edifici consistorial, on s’ha celebrat la tradicional Dormida de les figures.