Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró usa les noves tecnologies en una exposició pionera

Escoltar

El Museu de Mataró usa les noves tecnologies en una exposició pionera

La mostra “Mar de fons” uneix pintura, dispositius mòbils, reconeixement d’imatges per realitat augmentada i Viquipèdia



El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez, el director del Museu de Mataró, Carles Marfà, i la comissària de l’exposició, Alexandra Prats, han presentat avui en roda de premsa la nova temporada expositiva de Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró titulada “Mar de fons” on s’experimenta per primera vegada amb realitat augmentada per reconeixement d’imatges.


 

Està previst que avui divendres a les 19.00 hores l’alcalde, Joan Mora, i el president de l’IMAC inaugurin la mostra, que es podrà veure fins al 29 de setembre de 2013, en la qual el mar serà l’eix conductor de les diferents sales d’exposició.

 

Fernàndez ha destacat en la roda de premsa la importància del mar tant per a la ciutat com per a les persones i “la novetat d’apostar en aquesta exposició per les noves tecnologies com una eina per conèixer millor l’art”.

 

Entre les novetats d’enguany destaca l’exposició central de la temporada, “Mar de fons. La col·lecció”. Aquesta mostra presenta obres de temàtica marina dels fons municipals, amb un protagonisme destacat dels artistes locals -especialment Jaume i Jordi Arenas-, distribuïdes en sis àmbits i seguint un fil argumental que destaca les diferents facetes que la relació mar-artistes ha suscitat. Els visitants, a més de contemplar-les, podran interactuar utilitzant el telèfon mòbil.

 

L’aplicació dissenyada per l’empresa mktcultural permet el reconeixement directe de l’obra, combinant elements virtuals sobre un context real. L’exposició incorpora la realitat augmentada dins el seu discurs museogràfic mitjançant el reconeixement de les obres utilitzant dispositius mòbils. Així, l’obra enfocada amb un mòbil de nova generació o una tauleta tàctil és automàticament identificada, apareixent en pantalla informació que se superposa a la imatge real i que permet enllaçar amb l’article corresponent de Viquipèdia. És la primera vegada que s’utilitza aquest tipus d’aplicació en el reconeixement de les imatges en l’àmbit de museus.

 

L’exposició anirà evolucionant amb les aportacions que el públic faci a través de la pàgina de Facebook (facebook.com/MuseudeMataro), on es podran votar quines obres del fons es volen veure exposades, a la vegada que es podran proposar les creacions pròpies (pintura, fotografia, vídeo, objectes, text) que evidenciïn com cada persona viu la relació amb el mar.

 

El públic té un paper molt important en l’exposició ja que podran exercir el rol de comissaris i es podrà veure el resultat dels treballs que puguin fer els visitants de Ca l’Arenas a través del Facebook. Aquest projecte neix de la col·laboració amb l’empresa Mcatecultural/Alteroids i sota el comissariat d’Alexandra Prats.

 

La temporada comença també presentant l’exposició temporal itinerant a la planta baixa de Ca l’Arenas titulada “Retrats de mar”, una coproducció amb la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana (a la qual pertany el Museu de Mataró) i que es podrà veure fins al 3 de juny. Aquesta col·laboració exemplifica la línia de treball que ha buscat des del seu naixement Ca l’Arenas Centre d’art del Museu de Mataró de treballar amb altres museus, centres d'art i artistes locals i forans, com enguany ho fa amb l’Associació Sant Lluc per l’Art de Mataró, la Fundació Josep Niebla, els hereus del mataroní Rafael Estrany i altres artistes.