Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El festival “Mataró s’enlaira” ofereix en tres dies 56 propostes artístiques diferents

Escoltar

El festival “Mataró s’enlaira” ofereix en tres dies 56 propostes artístiques diferents

Avui s’ha presentat en roda de premsa el “Mataró s’enlaira”, la programació musical que se celebrarà els dies 25, 26 i 27 de juliol. Oferirà 56 propostes artístiques de qualitat i ben variades, la majoria de km0, que es distribuiran a vuit espais diferents de la ciutat. Sota el lema “Cultura a prop i per a tothom” es demana a la població que vagi a l’escenari més proper al seu lloc de residència per evitar al màxim els desplaçaments.

La programació del “Mataró s’enlaira” està pensada per a tots els públics i combinarà espectacles professionals de proximitat amb propostes amateurs i d’entitats de la ciutat. S’hi podrà veure un total de 16 propostes d’entitats de la ciutat que es van presentar a la convocatòria de la Direcció de Cultura. Repartides en diferents franges horàries i espais pujaran a l’escenari algunes escoles de dansa de Mataró, es farà una mostra de flamenc de la Casa d’Andalusia, actuaran formacions musicals de les colles institucionals com els Tabalers do Maresme i hi haurà un ball de gralles a càrrec dels grallers dels Capgrossos de Mataró i també un ball parlat del Ball de Diables de Mataró, entre d’altres. Els espectadors també podran veure uns que no fallen mai en aquestes dates: la Big Band Jazz Maresme, l’Agrupació Musical del Maresme i l’Orquestra de Mataró.

La finalitat del “Mataró s’enlaira” és la reconstrucció social afavorint a la reactivació de les entitats i associacions de la ciutat, contribuir a la protecció del teixit empresarial, artístic i creatiu i generar llocs de treball incentivant el consum cultural. Es preveu que en el desenvolupament de la festa hi participin aproximadament 50 empreses i professionals, que donaran feina a unes 450 persones.

La programació inclou un acte d’obertura i un altre de clausura que es duran a terme a a diferents punts de Mataró per arribar a un màxim de públic sense aglomeracions.

L’acte d’Agraïment donarà el tret de sortida a la festa i no seran els mataronins i mataronines els qui s’apropin al Consistori sinó que l’Ajuntament anirà als barris per convidar els ciutadans a participar-hi. L’alcalde encomanarà, en un acte el dia 24 de juliol al Saló de Sessions que es retransmetrà per streaming, als regidors i a representants dels col·lectius que durant el període de pandèmia han estat treballant a primera línia que facin arribar a tota la ciutadania un missatge d’agraïment pels esforços realitzats i per la professionalitat i solidaritat amb què s’ha abordat la crisi. El dia 25 de juliol a les 18 h, aquests delegats de l’alcalde distribuïts als vuit espais faran un únic discurs d’agraïment a la ciutadania. A continuació s’instal·larà una placa en un arbre situat al costat de l’escenari com a símbol d’arrelament de la gent a la ciutat per créixer amb força. L’arbre també serà símbol de la recollida de desitjos que esdevindrà un llegat per a les futures generacions perquè no oblidin el que ha succeït i recordin als que ens han deixat però també el sentiment de col·lectivitat que ha envaït la ciutat els darrers mesos.

La clausura serà l’Homenatge”, un acte visual, poètic, impactant, un emotiu record a la gent que ens ha deixat i a la gent que ha patit la malaltia. Es podrà veure des de terrasses, balcons, places, però sobretot des de les xarxes socials i Mataró Audiovisual.

 

Música, dansa i litúrgia de Les Santes

Una part de la programació musical comptarà amb la col·laboració de diferents agents culturals del territori que posaran nom a cada un dels vuit escenaris: Microscopi, Cirera Rock, Marrinxa, Big Head Hoopers, Casa de la Música, Cita Flamenca, Maresme Sound i Forcat. En aquests escenaris s’escoltarà la música tradicional de La Coxinera, la música sincopada dels Mr Freak Ska, la rumba dels Ai, Ai, Ai, la música vocal de The Hanfries Quartet, el pop-rock de Mazoni i el flamenc fusió de Mélodie Grimard, el hard rock dels Imperial Jade i la música urbana de Pachawa Sound. Alguns dels noms d’altres propostes musicals són Óscar Torres, Lorien, Tälco, Always Drinking Marxing Band i les havaneres dels grups Barcarola i Mestre d’Aixa i les sardanes de Lluïsos Cobla.

La programació familiar de la tarda del 25 de juliol presenta vuit propostes que combinen el circ, les titelles, el clown i la música. Cal destacar l’actuació de Marcel Gros i dels mataronins Sabanni i Daraomaï.

En diferents dels escenaris de la festa s’estrenarà la producció de dansa urbana de l’Aula de Teatre liderada pels mataronins Cristian Jiménez i Mario Jiménez, amb ballarins no professionals que en aquests moments estan creant junts un espectacle, i també es podrà veure el resultat d’un curs intensiu de dansa contemporània a l’escola de teatre mataronina sota la direcció de Marta Dalmau i Cristina Castellà.

La Fundació El Maresme tindrà el seu paper destacat dins el festival. “Obre els ulls i somriu, canviaràs el món” és el títol de la nova cançó del “Jo soc com tu” que cada any l’entitat mataronina utilitza com a eix central de la festa solidària Dissantes. Enguany la cançó es ballarà simultàniament als vuit escenaris la tarda del 26 de juliol.

Dins la programació, però fora dels vuit escenaris també hi haurà la presència de la cultura popular a través de tres actes que formen part de la litúrgia de la celebració de Les Santes: la Barram el dia 26, i les Matinades i la Missa el dia 27. Tots en format adaptat, evitant les cercaviles i les concentracions de públic.

Tota la programació, informació i recomanacions es podran consultar en breu al web culturamataro.cat.

 

Els espais

Les ubicacions seran vuit escenaris repartits per diferents barris: el Parc de Rocafonda, el pati de l’Escola Cirera, els Jardins de l’Escorxador, el Poliesportiu Municipal Eusebi Millán, la plaça de l’Ajuntament, la plaça d’Occitània, el Parc de Cerdanyola i el carrer de Galícia.

Un altre espai destacat de la festa serà Can Marfà on des del 25 de juliol fins al 6 de setembre hi haurà exposades totes les figures de la imatgeria festiva de Mataró perquè infants i adults puguin apropar-s’hi.


Mesures de seguretat

Els aforaments dels espais seran de màxim 800 persones, amb una butaca preassignada i se seguiran les mesures de distanciament social, la higiene de mans a l’entrada del recinte i l’obligatorietat de portar la mascareta en tot moment. Després de cada bloc d’actuacions i quan el públic hagi sortit del recinte, es netejaran i desinfectaran les cadires i les zones sensibles.

Ara mateix s’està treballant en la campanya “Siguis on siguis, desvetlla’t” perquè la ciutadania balli “El Bequetero” la nit del 25 de juliol, però que no es concentri al centre de la ciutat, sinó que es convida a fer-ho des d’allà on sigui en aquell moment.

 

Com recollir les invitacions

Les invitacions per als espectacles, que seran gratuïtes, es podran adquirir properament de manera telemàtica al web culturamataro.cat. Es podran agafar en blocs de 2, 4 i 6 persones. L’entrada als recintes serà esglaonada i quan s’adquireixin les entrades s’indicarà l’horari en què s’ha d’accedir.

 

L’esport s’enlaira

Des de la Direcció d’Esports s’ha decidit organitzar la Travessa al Port i la Cursa Popular però adaptant-les a la programació del Mataró s’enlaira i a la nova situació per complir amb la normativa vigent.

La 42 Cursa Popular del Mataró s’enlaira es podrà portar a terme durant tres dies: el 25, 26 i 27 de juliol. Els ciutadans podran fer un dels tres recorreguts proposats, que enllacen els vuit escenaris existents, amb diferents distàncies d’entre 5, 10 km o un quart caminant.

Durant aquests tres dies, es convida a qui vulgui a apuntar-s’hi de forma individual o per grups de convivència,  descarregant-se el dorsal de participació i fer el recorregut.

Com a punt de sortida cada proposta de circuit tindrà un dels escenaris del Mataró s’enlaira, de manera que els participants puguin fer-se una foto i enviar-la a xarxes socials. D’altra banda, i a partir de l’aplicació gratuïta de running Strava, la persona participant podrà descarregar la ruta de la cursa i la podrà fer qualsevol dia i a qualsevol hora durant la setmana establerta per establir un temps i una classificació.

Posteriorment a la cursa, els participants es podran descarregar un diploma de participació, així com podran participar en sorteigs en el cas d’haver enviat imatges per xarxes socials.S’està treballant perquè la cursa es vinculi a una causa solidària vinculada a la crisi del COVID-19 i els participants que vulguin puguin fer una aportació solidària.

La 29a Travessa al Port se celebrarà el diumenge 26 de juliol, a partir de les 10.30 h, per diferents categories. Enguany la travessa només tindrà una distància, la de 500 m.