Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna posant l’accent en la llengua mandinga

Escoltar

Mataró celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna posant l’accent en la llengua mandinga

Al voltant del 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, l’Ajuntament organitza un seguit d’activitats per posar en valor el patrimoni lingüístic de la ciutat. A Mataró viuen persones de més de 120 nacionalitats diferents i s’hi parlen més de 120 llengües diferents. Enguany les propostes, que van del 8 de febrer al 6 de març, giren al voltant de la llengua mandinga, la llengua materna d’un 3% de la població de Mataró.

El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna des de l’any 2000 quan ho va decidir la UNESCO per commemorar la mort d’estudiants que es manifestaven en defensa de la seva llengua, el Bangla, a Dhaka, Paquistan (actualment Bangladesh) l’any 1952. Mataró, des de fa cinc anys, organitza un seguit d’activitats per posar de manifest el patrimoni lingüístic de la ciutat on hi conviuen més de 102 nacionalitats i s’hi parlen més de 120 llengües diferents.

Enguany la llengua mare que protagonitza les activitats és el mandinga, un entramat de dialectes mútuament intel·ligibles (amb major o menor facilitat, segons les varietats) parlat en molts països de l'Àfrica occidental. Hom distingeix bàsicament cinc blocs dialectals mandingues: el mandinga oriental, el mandinga occidental, el bolon, el jahanka i el sininkere. A Mataró, amb la població procedent de Senegal i Gàmbia, es calcula que un 3% de la població té aquesta llengua com a materna.


Xerrada central

El 27 de febrer, a les 21 h, està previst emetre per Mataró Audiovisual la xerrada central del programa que amb el títol “Trets de la cultura mandinga” abordarà la força de la transmissió oral de la paraula en les cultures africanes. El ponent és Nfaly Faty, divulgador de la cultura mandinga i coordinador de la Federació d’Associacions originals de Sédhiou.

Les hores del conte continuen fent-se però de forma virtual i es poden seguir a través dels canals de YouTube de les Biblioteques de Mataró i de la Biblioteca de la Fundació Iluro. S’explicaran contes de les cultures africanes en diferents dies i horaris que es poden consultar a la programació.

La col·laboració de Mataró Audiovisual continua en aquesta edició amb la programació d’un programa de radiofònic i televisiu sobre la temàtica. I també hi ha la col·laboració de les llibreries de la ciutat que crearan aparadors per commemorar aquesta diada.

Publicat a