Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament rebutja la directiva europea del temps de treball

Escoltar

L'Ajuntament rebutja la directiva europea del temps de treball

El Ple celebrat el dijous 3 de juliol va aprovar la proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA, ERC i la CUP per rebutjar la directiva europea del temps de treball. La proposta es va aprovar amb els vots favorables del PSC, ICV-EUiA, ERC, la CUP i el PPC i l'abstenció de CiU.

La proposta íntegra és la següent:

"Actualment el límit de la jornada laboral a Europa se situa en les 48 hores setmanals. Aquest sostre va ser aprovat per l'Organització Internacional del Treball el 1917.

Aquesta norma va representar una fita en la conquesta dels drets dels treballadors, després d'anys de revoltes sindicals que es van iniciar en la convenció de la Federació de treballadors d'Estats Units i Canadà de l'any 1884, quan es va fer una crida per lluitar contra la jornada laboral de 10 i 12 hores diàries i passar a la de 8 hores. Aquestes reivindicacions van provocar la revolta de Chicago el 1886 amb greus enfrontaments entres treballadors i policies.

El 1993, el Consell i el Parlament Europeu van aprovar una directiva que limitava a 48 hores el temps de treball setmanal, per raons relacionades amb la salut i la seguretat dels treballadors.

El passat 9 de juny, els ministres de Treball i Assumptes Socials de la Unió Europea van aprovar una directiva que permet estendre fins a les 60 hores €i en casos específics fins a les 65€ la jornada laboral setmanal.

La directiva aprovada representa una atac frontal a l'Europa social i una autèntica regressió en els drets dels treballadors europeus.

És un pas més en la individualització de les relacions laborals i, per tant, en la pèrdua de capacitat de negociació col·lectiva. Elimina, de facto, el dret al descans en les jornades laborals continuades i atempta contra la seguretat i la salut a la feina, alhora que dificulta la conciliació de la vida laboral i personal.

Els sindicats i els moviments socials també han denunciat aquesta directiva Europea i consideren que aquesta mesura suposa un retrocés de més de 100 anys en la protecció dels drets de treballadors i treballadores.

Cal defensar que Europa sigui una Europa social i deixi de banda els plantejaments neoliberals que només porten a perdre drets aconseguits al llarg dels anys i tornar a situacions més pròpies de segles passats.

Per tot això, els grups de l'Ajuntament de Mataró sotasignants proposen al Ple l'adopció dels acords següents:

PRIMER.- Rebutjar l'actual directiva europea referent a l'ordenació del temps de treball, ja que representa una pèrdua del benestar social, un atac als drets laborals, atempta contra la seguretat i la salut a la feina, a més de dificultar la conciliació entre la vida laboral i la familiar i personal.

SEGON.- Demanar als governs català i espanyol que facin totes les gestions necessàries per defensar l'actual jornada laboral.

TERCER.- Demanar als grups parlamentaris al Parlament Europeu que rebutgin aquesta directiva.

QUART.- Donar suport a les mobilitzacions dels sindicats i els moviments socials per la retirada de la Directiva europea de temps de treball i per la defensa d'una Europa respectuosa amb els drets socials dels treballadors i les treballadores.

CINQUÈ.- Demanar al Consell de la Unió Europea que adopti una nova normativa que estigui en consonància amb els Tractats Europeus i la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

SISÈ.- Informar d'aquest acord, el Govern de Catalunya, el Parlament de Catalunya, el Congrés de Diputats, el Govern Espanyol, el Parlament Europeu, la Comissió i el Consell de la Unió Europea".