Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa en un grup de treball per a l'estabilització de les platges del Baix Maresme

Escoltar

Mataró participa en un grup de treball per a l'estabilització de les platges del Baix Maresme

En formen part Generalitat, ajuntaments, universitats i grups polítics

L’Ajuntament de Mataró s’ha integrat en el primer grup de treball conjunt integrat per les administracions implicades, amb el suport de dues universitats, que ha d’acordar les actuacions necessàries per tal d’estabilitzar les platges del Baix Maresme.

 

El grup de treball es va constituir dissabte passat, 2 de juny, en el marc de la primera “Jornada tècnica sobre l’estabilització de les platges del Baix Maresme”. Està format pel Departament de Territori i Sostenibilitat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Cantàbria, els ajuntaments de Montgat, Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Mataró, i diversos grups polítics.

 

Els integrants analitzaran l’estat del litoral i consensuaran les actuacions globals necessàries per garantir la subsistència de les platges allà on sigui viable.

 

Les platges del Baix Maresme pateixen, des de fa anys, una reducció progressiva de l’aportació de sediments que, en alguns casos, ha comportat la seva desaparició en alguns trams. Aquesta regressió es produeix, segons els estudis realitzats fins ara, per l’efecte acumulatiu de diversos factors, com ara:

 

- L’increment de les zones urbanitzades, amb la conseqüent impermeabilització.

- L’obtenció d’àrids a les lleres i les diverses proteccions hidràuliques en rius i rieres.

- L’efecte rebot quan l’onatge, i la sorra que aquest transporta, xoca contra les esculleres de protecció de les vies del ferrocarril o contra els passeigs marítims.

- El clima mediterrani, de tipus torrencial, que implica una gran variabilitat en les aportacions de sediments.

- Retenció de la sorra en ports i espigons, acumulant-se al nord d’aquests i provocan l’erosió al sud dels mateixos.

 

Per tal de revertir la regressió de les platges que provoca l’acumulació de totes aquestes causes, des de 1964 l’Estat ha abocat més de 8 milions de metres cúbics de sorra, amb l’objectiu de recuperar la línia de costa, i s’han transvasat més de 600.000 metres cúbics de sorra als ports. Malgrat aquests esforços, en alguns trams de costa continua la desaparició de la platja.

 

 

Mesures pal·liatives

 

L’Estat és l’administració competent quant a la protecció, conservació i defensa de les platges i també en la seva creació i regeneració. No obstant això, entre 2011 i enguany, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat diverses accions per tal de controlar el nivell dels sediments a les platges.

 

Així, s’ha requerit als ports de Balís, Mataró, Premià i el Masnou la realització de dues batimetries —estudis— anuals del fons marí. Igualment, se’ls ha requerit que garantissin les adequades reserves pressupostàries en el cas que haguessin d’afrontar actuacions d’urgència per temporals, així com la realització de transvassaments de sorra. Al mateix temps, s’ha potenciat la coordinació entre les diverses administracions implicades en la presa de decisions i s’ha simplificat la tramitació de les actuacions.

 

Aquestes accions, però, han estat de caràcter pal·liatiu, i per tant no serveixen per corregir la dinàmica regressiva de les platges, que necessita de solucions combinades.

 

 

Acord social pel futur de les platges

 

L’objectiu del grup de treball serà, en primer lloc, dur a terme una anàlisi del litoral del Baix Maresme per tal de determinar on és realment viable que existeixi platja i, en segon lloc, quines accions serien necessàries per garantir la seva pervivència, quina administració les hauria de materialitzar i a quin cost.

 

Es tracta, doncs, del primer pas per assolir un acord social entre tots els implicats que haurà de continuar amb la recerca del consens amb l’Estat, com a administració competent.