Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Diada Nacional de Catalunya se celebra a Mataró amb activitats institucionals, lúdiques i culturals

Escoltar

La Diada Nacional de Catalunya se celebra a Mataró amb activitats institucionals, lúdiques i culturals

La conferència la farà el lingüista Joan Veny el dijous 10 de setembre

La Diada Nacional de Catalunya se celebra a Mataró, com ja és tradicional, amb diferents activitats institucionals, lúdiques i culturals. El programa d’actes de l’Onze de Setembre comença aquest cap de setmana amb una Mostra de cultura popular i finalitzarà el dissabte 12 amb una ballada de sardanes, també inclou la conferència i l’Ofrena floral a Rafael Casanova i la cursa popular.


 

 

Cultura popular i molta música

 

El programa de l’Onze de Setembre comença dissabte amb la Mostra de cultura popular. Una mostra que s’organitza amb la col·laboració de diferents entitats de la ciutat i que pretén ensenyar la feina que aquests col·lectius fan durant l’any. En aquesta edició la música, i sobretot la gralla, en serà la gran protagonista.

 

La jornada començarà a les 12 h i s’acabarà cap a les 24 h amb activitats diverses i simultànies a la plaça de l’Ajuntament, a la plaça Gran i a Can Palauet.

 

La primera activitat serà la taula rodona que es farà a Can Palauet amb el títol “La Gralla i la seva presència a Mataró” amb la intervenció de destacats músics del país. Tot seguit, a les 13 h, serà el moment del concert vermut a la plaça de l’Ajuntament amb la participació de diferents colles de gralles com és el cas de Grallers de Mataró, Grallers de la Momerota, Grallers Canyats, els grallers de l’Escola Municipal de Música de Mataró i Els del Barret de Palla.

 

A partir de les 17.30 h la plaça de l’Ajuntament es convertirà en un espai lúdic i de tallers de cultura popular. En aquest espai hi haurà jocs tradicionals de Catalunya, un racó per aprendre danses tradicionals catalanes com les sardanes, els balls de Gitanes i el ball de bastons, un taller per aprendre a fer castells i un taller de diablons per conèixer els secrets dels correfocs.

 

Paral·lelament i a la mateixa hora a la plaça Gran s’hi concentraran tres activitats: un espai de contes tradicionals catalans amb la narració de dos contes a càrrec de Joan Boher i Santi Rovira, un espai de música i instruments tradicionals catalans amb la participació de l’Escola Municipal de Música de Mataró i també un espai de demostració de l’art dels lutiers. Alguns lutiers com Bonamusa, Gerard Termes i Pere Masalies mostraran l’art de la construcció d’instruments tradicionals.

 

A partir de les 20 h hi haurà una gran tabalada per celebrar els 30 anys dels Tabalers do Maresme, colla que acompanya musicalment les sortides de les Diablesses. Prop de 200 tabals de més de 10 colles de Mataró i d’altres indrets de Catalunya, sortiran de quatre punts diferents per trobar-se a la plaça de l’Ajuntament on faran les entrades de lluïment i la tabalada conjunta per acabar l’acte.

 

Aquest any la Mostra de cultura popular s’acabarà amb un doble concert a la plaça de l’Ajuntament. A les 22 h serà el torn del grup de gralla El Paraigua i a les 23 h tocarà el grup local Sol i Menta, aquest darrer organitzat per l’Associació Cultural Marrinxa i la Taverna Atzucac.

 

La mostra compta amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de Mataró, l’Escola Municipal de Música de Mataró, l’Associació Cultural La Barram, els Tabalers Do Maresme, la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, la Colla els Diables de Mataró, l’Associació Cultural Marrinxa, l’Agrupació Sardanista Santa Anna, la Colla Sardanista “Repuntejant”, la Federació d’Entitats Sardanistes de Mataró, l’Entitat Folklòrica Catalana de Mataró, l’associació cultural i d’esbarjo Mestres del Gai Saber i els bars de la plaça de l’Ajuntament: Taverna Atzucac, Nostrum i La Toneta.





Actes institucionals, cursa i sardanes

 

El programa segueix amb la conferència “La llengua catalana als Països Catalans. Homenatge a Badia i Margarit” que anirà a càrrec del lingüista i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015, Joan Veny. L’acte, que està organitzat juntament amb Òmnium Cultural, tindrà lloc el dijous 10 de setembre al Saló de Sessions de l’Ajuntament (La Riera, 48) a les 19 h.

 

La Diada Nacional de Catalunya començarà amb la cursa popular i acabarà amb l’ofrena floral.

 

La XXI Cursa popular Intersport Mataró farà la seva sortida a les 9 h davant del TecnoCampus (avinguda d’Ernest Lluch, 32). La prova està organitzada per Intersport Mataró-Ronda 43 i el Centre Atlètic Laietània.

 

L’Ofrena floral institucional i de les entitats a Rafael Casanova es farà a les 10.30 h a la plaça de Rafael Casanova, situada a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, davant el monòlit erigit en homenatge a tots els defensors de les llibertats nacionals de Catalunya.

 

L’acte començarà amb la interpretació d’”El cant del poble”, lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives, a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró. I com a novetat d’aquest any l’entitat Mestres del Gai Saber farà el ball d’homenatge a Joan Serra. Aquest ball és una creació del músic Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra i basada en la polca dels balls de gitanes. Està interpretada per un flabiolaire i ballada per dos dansaires.

 

La primera ofrena la farà el consistori i li seguiran els rams i discursos de les entitat i col·lectius d’àmbit ciutadà, sindicats i partits polítics.

 

La plaça de Santa Anna acollirà el dissabte 12 de setembre la Ballada de sardanes, a les 19 h, amb la Cobla Iluro. La ballada està organitzada per la Federació d’Entitats Sardanistes.