Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró recorda l'alpinista Antoni Sors amb un acte d'homenatge

Escoltar

Mataró recorda l'alpinista Antoni Sors amb un acte d'homenatge

L'alcalde, Joan Antoni Baron, va presidir ahir un acte d'homenatge a l'alpinista Antoni Sors, membre de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró i de la primera expedició catalana que va coronar el cim de l'Everest. L'homenatge coincideix amb el 21è aniversari d'aquesta gesta, que va tenir lloc el 28 d'agost de 1985.

L'acte es va fer a les 19.30 hores davant de l'escultura que l'Ajuntament ha instal·lat en record de l'alpinista a la plaça d'Antoni Sors i Ferrer, espai del parc Central situat entre la plaça de Granollers i el carrer dels Pirineus. A l'acte hi van assistir Lluís Bisbal, alcalde de Sant Vicenç de Montalt, localitat natal de Sors, així com familiars de l'alpinista i el president de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, Xavier Varela.

Antoni Sors i Ferrer

Nascut a Sant Vicenç de Montalt el 1950, Antoni Sors i Ferrer era membre de l'Agrupació Científico-Excusionista de Mataró. L'any 1981 fou el cap de la primera expedició catalana que assolí el Broad Peak (8.047 m), al massís del Karakoram.

Al 1985 va formar part, junt amb els també alpinistes Òscar Cadiach i Carles Vallès, de la primera expedició catalana que assolí el cim de l'Everest.

Dos anys més tard, al 1987, Sors va encapçalar l'expedició mataronina al Lhotse Shar, un cim de 8.400 metres de la serralada de l'Himàlaia (Nepal). L'expedició, formada per 8 membres de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, va finalitzar amb la mort tràgica a conseqüència d'una allau de 4 dels alpinistes: Sergi Escalera, Francesc Porras i Antoni Quiñones, a més del mateix Sors. L'Ajuntament va declarar un dia de dol a la ciutat amb motiu de l'accident, i al novembre de 1987 va entregar als supervivents de l'expedició la Medalla d'Or de la ciutat al Mèrit Esportiu, a més de fer un acte públic d'homenatge. Un acte institucional va recordar també les víctimes de l'expedició en el 10è aniversari de l'accident.

L'escultura

L'escultura que ha instal·lat l'Ajuntament vol reflectir la gesta aconseguida al 1985 per Antoni Sors al cim de l'Everest.

El monument consisteix en una xapa d'acer corten de 3 centímetres de gruix, amb els cantells una mica arrodonits, que retalla la silueta de l'Everest i que es fixa al parterre de gespa. La xapa fa 1,60 metres al punt de més alçada.

Perpendicularment a la xapa i situada a terra hi ha una planxa rectangular d'acer inoxidable amb acabat mat, de 4 mil·límetres de gruix, gravada amb el nom d'Antoni Sors, l'any que va coronar el cim de l'Everest i un escrit que en to poètic es refereix a l'esport de l'alpinisme.

L'empresa Construccions Metàl·liques Cañellas, SL, ha realitzat els treballs d'execució i instal·lació del monument, amb un pressupost de 21.560 euros. El projecte és obra de l'arquitecta municipal, Maria Dolors Periel.