Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acord unànime per mantenir i reforçar els programes de salut mental a Mataró

Escoltar

Acord unànime per mantenir i reforçar els programes de salut mental a Mataró

El Ple municipal va aprovar per unanimitat ahir, 14 de gener, en sessió ordinària, la proposta de resolució que havia presentat ERC-MES, i a la qual es van introduir esmenes conjuntes dels grups del Govern municipal (PSC i En Comú Podem Mataró).

El text íntegre de la resolució aprovada és el següent:

“La Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 60 % de la població pateix “fatiga pandèmica” després d’haver viscut aquests darrers mesos entre incerteses i restriccions.

Efectivament, la situació que estem passant, completament anòmala per a tothom, ha estat una font de pensaments i emocions negatives i d’estrès.

Com fer front a les emocions que sentim en aquests moments i com ajudar a la ciutadania a gestionar aquestes emocions que sentim, és també un repte per a les administracions i per a la societat.

El Departament de Salut ha posat en marxa una aplicació https://gestioemocional.catsalut.cat/ per fer una avaluació de la salut mental, proporcionar eines per gestionar els símptomes de malestar, accedir a recursos professionals de salut mental i rebre indicacions i consells sobre què cal fer en cada situació.

Entre moltes altres, entitats i associacions com per exemple la UCF (Unió Consorci Formació) o la Societat Espanyola de Psiquiatria (SEP) o el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (COPC) han anat posant també a disposició de la societat, amb una especial atenció a las necessitats de suport emocional del personal sanitari, diferents publicacions i recursos a nivell emocional.

Ara, en un moment de nou repunt dels brots i dels contagis de coronavirus a la ciutat, alguns ajuntaments que ja havien posat en marxa Plans de Xoc específics per aquesta qüestió, els estan reforçant per contribuir a millorar la salut emocional de les persones, intentant mitigar l’estrès per la por al contagi, a la malaltia pròpia i de familiars, al confinament o l’angoixa per les conseqüències econòmiques de la pandèmia.

En el cas de Barcelona, per exemple, s’ha ampliat el Pla de Xoc per la Salut Mental per arribar als quatre col·lectius que es considera que tenen més necessitat de suport específic (infants i adolescents, persones cuidadores, gent gran i persones amb problemes de salut mental) i s’han potenciat els grups de suport emocional, impulsats pel Pla de Barris, amb personal psicològic especialitzat, i també els grups d’acompanyament del dol.  S’ha ampliat també el servei de suport psicològic Konsulta’m dirigit a joves i adolescents.

A Terrassa, per exemple, s’ha obert a tothom el programa Emocional.reg (inicialment dissenyat per ajudar els joves a gestionar les seves emocions). També s’ha anat editant cada dia al canal de Youtube municipal una Psicocàpsula, amb múltiples consells per la gestió emocional dels sentiments.

A Barcelona, el programa Cabàs Emocional reuneix en un sol web les activitats i recursos en línia per millorar la salut emocional.

En el nostre cas, al web municipal podem trobar a FemSalutACasa l’apartat de Benestar Emocional, on hi ha una nota de recomanacions generals de gestió psicològica, una videocàpsula sobre relaxació per la respiració, unes altres videocàpsules amb 4 contes per a infants i finalment, per si algú ho requereix, el telèfon del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i enllaços al projecte solidari PsicoXarxa i a l’aplicació GestióEmocional.cat del Departament de Salut.

La secció de Salut de l’Ajuntament de Mataró reiniciarà el mes que ve la Taula de Salut Mental en la que es treballa amb entitats i institucions amb l’objectiu de potenciar la salut mental.

El Programa SI! (de Salut Integral), compta actualment amb 11 escoles de Mataró adherides. Es tracta d’un programa avalat pel Departament de Salut, que engloba des del segon cicle d’Educació Infantil fins al final de la Secundària (des dels 3 fins als 16 anys), que treballa la Salut Integral i la Salut Emocional (en el cicle infantil).

Benestar Social ha estat treballant el benestar emocional fent contenció per mitjà dels professionals ( treballadors socials i educadors socials), donant suport permanent a les persones i també a les famílies que ho requereixen. Si ha estat necessari se’ls ha ofert atenció especifica per part de la psicòloga del servei. També s’ha donat suport psicològic a famílies mitjançant el Servei d’Orientació i Assessorament a les Famílies (SOAF), i mitjançant els xecs proinfància.

La Fundació Hospital ha atès a infants i adolescents amb sessions de teràpia psicològica, derivats des del servei.

Pel que fa a gent gran s’ha anat trucant des del 16 de març a totes les persones usuàries de la xarxa de casals (gairebé 4.000) de forma cíclica, per anar fent seguiment dels efectes de la soledat sobrevinguda, i derivant a serveis especialitzats quan s’ha cregut adient (Fundació Hospital, BS...). A banda hi ha totes les activitats en format virtual que han tingut molt bona rebuda.

En relació als joves des del març s’ha intensificat l’acompanyament individualitzat (presencial o virtual), molt centrat també en el suport emocional, i derivant també a serveis especialitzats quan ha calgut.

També s’ha reforçat l’atenció psicològica a les persones víctimes de violència de gènere donat l’increment de la necessitat d’atenció d’aquests casos arran del confinament.

Tot i així, pensem que caldria que féssim molts més esforços i que els focalitzéssim en els segments de la població més susceptibles de patir els efectes psicològics i emocionals als quals la pandèmia ens sotmet a tots des de fa mesos. Especialment, infants i adolescents, persones cuidadores, gent gran i persones amb problemes de salut mental.

Per aquest motiu, el Grup Municipal d’ERC Moviment d’Esquerres, proposem l’adopció dels següents acords:

PRIMER. Mantenir i reforçar els programes de Salut Mental, en col·laboració amb les entitats amb seu a Mataró com el Centre de Salut Mental del CSdM, la Fundació Salut Mental Catalunya,  la Fundació Hospital i d’altres, per fer arribar aquest suport emocional específic als col·lectius que més ajuda necessiten per gestionar aquesta situació (infants i joves, persones cuidadores, gent gran i persones amb problemes de salut mental).

SEGON. Ampliar els recursos a disposició de la ciutadania al web municipal (videocàpsules d’ajuda psicològica a la gestió de les emocions) i millorar la seva presentació i accessibilitat reunint-los en un sol web.

TERCER. En el marc dels Plans Integrals i amb la col·laboració d’entitats associatives i veïnals,   valorar la creació de grups de suport emocional , especialment dirigits a joves, amb assistència psicològica especialitzada.”


Publicat a