Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El M|A|C mostra una reflexió sobre la família i les relacions familiars a través de l’art contemporani

Escoltar

El M|A|C mostra una reflexió sobre la família i les relacions familiars a través de l’art contemporani

L’11 de març s’inaugura “Constel·lacions familiars”, una producció de Terrassa Arts Visuals amb el treball de 8 artistes



El proper divendres 11 de març s’inaugura a Can Palauet “Constel·lacions familiars”, una producció de Terrassa Arts Visuals que proposa una reflexió sobre la família i les relacions familiars a través de l’obra de diferents artistes visuals. L’exposició forma part del Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i s’ha vist prèviament al Museu de l’Empordà (Figueres) i a l’Espai d’Art Moritz (Cornellà). Ara arriba a Mataró incorporant una peça de l’artista mataronina i terapeuta constel·ladora Ita Puig, produïda pel M|A|C Mataró.




Les constel·lacions familiars són una teràpia psicològica desenvolupada pel filòsof i terapeuta alemany Bert Hellinger, basada en principis sistèmics (se centra en el lloc que l’individu ocupa en el sistema familiar) i transgeneracionals (té en compte les dinàmiques que s’estableixen entre els membres d’una família al llarg del temps i generacions). La metodologia d’aquesta teràpia és grupal i es fonamenta en la teatralització d’aquells aspectes o vivències que l’individu vol analitzar i treballar.




Alexandra Laudo va partir dels diferents interrogants que es poden generar amb aquesta teràpia per organitzar un cicle de 7 exposicions a l’Espaidos de la Sala Moncunill de Terrassa la temporada 2012-13 a partir de les reflexions aportades per set artistes contemporanis. En aquestes, els artistes prenien com a punt de partida l’àmbit de la família i les relacions entre els seus membres per plantejar aspectes vinculats a l’organització de la identitat i la memòria en relació a la genealogia, explorant conceptes com ara el llegat, la transmissió, la biografia i l’arxiu. La representació artística prenia diferents formes com les pintures, pòster, audiovisuals, fotografies i arxius.




Els set artistes que van exposar a Terrassa són Sergi Botella, Lúa Coderch, Matías Costa, Paco Chanivet, Lola Lasurt, Ryan Rivadeneyra i Katerina Šedá. A la itinerància de Mataró s‘afegeix “Cartografia d’un procés, 2016”, peça d’Ita Puig produïda pel M|A|C Mataró.




L’exposició, que es podrà veure fins al 8 de maig, té diferents activitats paral•leles i un servei educatiu que estarà actiu del 14 de març al 6 de maig i anirà a càrrec de Cori Mercadé.




Diumenge 10 d’abril de 12 a 14 h i dissabte 30 d’abril de 18 a 20 h es faran tallers familiars a càrrec d’Alexandra Laudo, comissària de l’exposició, i Julia Pelletier, adreçats a famílies en què hi poden participar nens, pares i avis. L’objectiu d’aquests tallers és explorar com s’organitza la memòria a través de les relacions familiars i té un cost de 2 € per família.




Els dies 2, 16 i 30 d’abril de 10 a 14 h es faran tres sessions grupals de constel·lacions familiars a càrrec de l’artista i terapeuta constel·ladora Ita Puig. Els tallers, gratuïts, aniran adreçats principalment (tot i que no de manera exclusiva) a agents de la comunitat artística i orientades a treballar qüestions relatives a la professió, com ara les nocions de vocació, la dicotomia èxit/fracàs i la conciliació, així com aquelles que els participants vulguin proposar.