Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les processons de Setmana Santa està previst que reuneixin a més de 50 mil persones al seu pas

Escoltar

Les processons de Setmana Santa està previst que reuneixin a més de 50 mil persones al seu pas

Setmana Santa ha començat amb les tradicionals processons. Els actes de celebració estan organitzats per la Comissió Setmana Santa de Mataró de la qual en formen part les diferents confraries, germandats i Armats de Mataró. L'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) hi col·labora amb la promoció i el Patronat Municipal de Cultura (PMC) hi participa amb la logística a través de la signatura d'un conveni.

La primera processó va tenir lloc el passat diumenge 25 de març i l'última serà el dissabte 7 d'abril, la Processó del Silenci. Aquestes actes afecten puntualment al trànsit. Els recorreguts de les processons i les conseqüents afectacions a la circulació i al transport públic Mataró Bus es poden trobar a la web de l'Ajuntament i al butlletí municipal "mésmataró".

Col·laboració de l'Ajuntament

L'IMPEM ha col·laborat, com l'any passat, amb la Comissió Setmana Santa amb la difusió del programa dels actes. Així, s'han distribuït 2.500 fulletons en 226 punts de Catalunya: oficines de turisme; centres cívics de la ciutat; entitats i associacions de gent gran; hotels; càmpings; oficines d'atenció ciutadana; biblioteques del Maresme; i mitjans de comunicació especialitzats, entre d'altres punts d'interès.

Amb l'objectiu d'impulsar la Setmana Santa com un esdeveniment d'atracció turística, el fulletó, a més dels actes i processons de les confraries, germandats i Armats de Mataró, també incorpora un apartat amb informació per al visitant. Aqueta informació cultural destaca els llocs d'interès a visitar amb les línies del Mataró Bus recomanades per arribar-hi; els esdeveniments d'atractiu turístic (Els Pastorets; Mataró, cruïlla de cultures i Les Santes); les fires mercat que tenen lloc a la ciutat al llarg de l'any; i les jornades gastronòmiques. A més, hi ha informació general i de serveis: transports, allotjament i emergències i un petit mapa del centre de la ciutat.

Com a novetat d'aquest any, l'Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) està oberta tots els dies de Setmana Santa per facilitar la informació als visitants. Els horaris de l'oficina seran els següents:

. De dilluns 2 d'abril a dissabte 7 d'abril: de 10 a 13 h i de 17 a 19 h
. Diumenge 8 d'abril i dilluns 9 d'abril: de 10 a 14 h.

Pel que fa al PMC, aquest organisme va signar el passat 29 de març un conveni de col·laboració amb la Comissió de Setmana Santa de Mataró en el qual s'estableix que el PMC dóna suport a l'entitat organitzadora en serveis, instal·lacions elèctriques, de so i megafonia, infraestructures i serveis preventius (Pla específic municipal per a les processons de la Setmana Santa).

El Servei de Manteniment i Serveis també tindrà una actuació especial en aquests dies, tant pel que fa a la neteja dels carrers dels recorreguts de les processons una vegada hagin finalitzat com amb la retirada dels contenidors que siguin necessaris per facilitar el pas de les imatges.

Prevenció i seguretat

El Pla específic municipal per a les processons de la Setmana Santa (PESM) es va implantar per primera vegada l'any passat. El PESM disposa d'una anàlisi del risc concret de les activitats i detalla les mesures de prevenció: extintors i preventius sanitaris necessaris, les característiques dels actes i les mesures de seguretat especials per a cada activitat. A més, s'ha creat l'organització de recursos i personal adequada per portar a terme aquest pla.

Pel que fa a les mesures de prevenció, depenent de la magnitud de l'acte hi haurà una o dues ambulàncies per acte i com a novetat cada pas portarà un extintor incorporat. A més, al llarg d'aquests dies es mobilitzaran uns 35 agents de la Policia Local que comptaran amb la col·laboració del cos dels Mossos d'Esquadra.

Està previst que en aquests dies es mobilitzin unes 55.000 persones de públic i uns 2.700 participants ("costaleros", bandes, natzarens, penitents, Armats i senyores amb mantilla).

El Ple municipal de novembre de 2005 va aprovar per unanimitat una resolució conjunta de tots els grups municipals per elaborar plans d'actuació específics en matèria de protecció civil per a les festes del Carnestoltes, Sant Joan i la Fira d'atraccions. A partir d'aquí, l'Ajuntament va creure oportú crear també el PESM donat que eren uns actes que no disposaven de preventius sanitaris exclusius i que mobilitzaven a gran quantitat de gent amb el consegüent risc que això comporta per a la seguretat dels participants i el públic.