Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Montserrat Julió recorda la seva vida d’actriu i escriptora en l’homenatge que li ret Mataró

Escoltar

Montserrat Julió recorda la seva vida d’actriu i escriptora en l’homenatge que li ret Mataró

A l’acte hi van participar Manuel Cuyàs, Ignasi Riera i Lluís Josep Comeron

Can Palauet va acollir ahir a la tarda l’acte d’homenatge a l’actriu i escriptora Montserrat Julió (Mataró, 1929). L’acte va consistir en una conversa amb persones del món de la cultura a través de les quals es donava a conèixer les diferents facetes de Julió.


 

A les 19 h es va iniciar l’homenatge, encapçalat per l’alcalde, Joan Mora, i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, amb un vídeo de la vida de Montserrat Julió.

 

Tot seguit es van anar succeint les converses amb el periodista Manuel Cuyàs, el cineasta Lluís Josep Comeron i l’escriptor Ignasi Riera, que també feia de conductor de l’acte. L’actriu Montserrat Carulla també havia de participar en l’homenatge però per una indisposició no hi va poder assistir.

 

Cuyàs i Julió van parlar de la infantesa, la família, la guerra i l’exili que va portar a Julió a França i després a Xile. Amb Comeron va recordar la seva faceta d’actriu que també es va poder veure a través de la projecció de fragments de 4 pel·lícules en les quals hi participava. Una de les pel·lícules que va recordar va ser “Robin y Marian” protagonitzada per Sean Connery i Audrey Hepburn.

 

Ignasi Riera va explicar la vessant escriptora de Julió, que ha publicat dos llibres “Memòries d’un futur bàrbar” (1975) i “Vida endins” (2003) que va guanyar el Premi Romà Planas i Miró (exaequo).

 

En el transcurs de l’acte Montserrat Julió va llegir un poema de Pablo Neruda i “Corrandes d’exili” un dels poemes més coneguts del dramaturg i poeta català Joan Oliver, Pere Quart.

 

 

Montserrat Julió

 

Montserrat Julió i Nonell va néixer a Mataró l’any 1929 i als 10 anys va haver d’exiliar-se amb els pares, primer a França i després a Xile.

 

Quan només tenia 10 anys la família Julió va viure una etapa difícil. El seu pare va ser destinat a un camp de concentració a França i la seva mare a un centre per a refugiats. Pablo Neruda els trasllada a Xile a través del Winnipeg, el vaixell que va llogar com a cònsol de Xile a França per salvar a més de 2.500 exiliats republicans catalans i espanyols de la Guerra Civil espanyola.

 

A Xile la família Julió va fer amistat amb el col·lectiu de catalans que integraven el “Grup Andí”. Tenia amistat amb Pablo Neruda i amb la Premi Nobel Gabriela Mistral.

 

Montserrat Julió va estudiar Art Dramàtic a la Universitat Catòlica de Xile i aviat va ser molt reconeguda en l’escena teatral xilena. Va passar al món del cinema participant en diferents pel·lícules com a actriu i més endavant en la faceta de guionista. Va fer televisió, ha dirigit obres de teatre i finalment ha estat reconeguda com a escriptora. Fa un grapat d’anys que es va traslladar a viure a Madrid.