Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ateneu de Caixa Laietana acull "En procés", una visió del muntatge de Les Santes

Escoltar

L'Ateneu de Caixa Laietana acull "En procés", una visió del muntatge de Les Santes

Avui, dijous 8 de juliol, a les 20 hores, s'inaugura a l'Ateneu de Caixa Laietana (carrer Bonaire, 3) la tradicional exposició de fotografies sobre la festa major de Mataró, Les Santes.

Enguany s'hi recullen les imatges preses per Javier i Marcos Miguélez durant les Santes de l'any passat sota títol "En procés. Una visió del muntatge de Les Santes". L'exposició està organitzada, per 12è any consecutiu, pel Patronat Municipal de Cultura en col·laboració amb Caixa Laietana.

La mostra, que és d'accés lliure i gratuït, estarà oberta al públic fins l'1 d'agost en el següent horari: feiners, de 6 a 9 del vespre; festius, d'11 a 2 del migdia i de 7 a 9 del vespre.

L'exposició consisteix en més de 80 fotografies, una videoprojecció, una gran fotografia panoràmica i un espai dedicat als més menuts amb uns jocs de construcció (puzzles) a partir de fotografies de l'exposició.

També s'ha editat un catàleg amb una presentació de Sílvia Muñoz d'Imbert (Barcelona, 1973), que és historiadora de l'art i ha fet diverses tasques de documentalista i assistent de comissariats d'exposicions, en els quals ha escrit diversos articles. Des de 2002 és col·laboradora del suplement de cultura del diari Avui.

El text de presentació del catàleg

Una altra mirada / Les Santes / Una mirada altra

Sílvia Muñoz d'Imbert

"Parlar de festa és fer-ho des d'unes coordenades d'espai i temps en què "la col·lectivitat s'ofereix al magne espectacle de sí mateixa". Per una banda, ens trobem immersos en un espai que es transforma en motiu de la festa, en el qual regna l'exageració i la desmesura d'un caos socialment acceptat, que desemboca en el retorn a l'ordre dels dies feiners. D'altra banda, durant la festa, també vivim un temps diferent al convencional que, per tal que assoleixi tot el seu sentit, necessita d'aquests intervals que el modifiquin.

Manuel Delgado és qui defineix la festa a Catalunya com a "l'expressió local i momentània d'un àmbit de les realitzacions humanes que es pot trobar universalment, una esfera simbòlica en què els continguts solen ultrapassar àmpliament l'aspecte pintoresc, lúdic o espectacular".

Aquest punt de vista que va més enllà dels trets significatius de la festa és el que han copsat Javier i Marcos Miguélez (Mataró, 1973), "especialistes en mirades", com qualificava Robert Doisneau als fotògrafs, que se centren en una aparent estètica del casual, atents però al component formal i compositiu de cada imatge: fons i forma "d'aquell petit segon d'eternitat" al qual feia referència Jacques Prévert en el seu poema.

Les seves fotografies sorgeixen de la vida i suggereixen sendes visuals per les quals l'espectador ha d'iniciar el seu propi recorregut; són imatges lligades a una tradició d'arrel documental que mostra un interès per l'època que vivim, per les persones i la societat que ens envolten i en la qual els fotògrafs estan immersos, preocupats per allò que s'esdevé fora d'ells mateixos; diríem que "esdevenen observadors en el centre mateix de la seva època", tal com Brassaï definia la tasca fotogràfica documental.

La tradició documental que caracteritza l'obra dels germans Miguélez expressada a "En procés. Una visió del muntatge de Les Santes" té el seu paral·lelisme en artistes contemporanis que centren el seu treball en un vessant social i polític, com és el cas del basc Asier Mendizábal i les seves instantànies de txoznas o casetes de moviments associatius que es munten i decoren durant les festes de Bilbao.

Javier i Marcos Miguélez detenen un instant que sembla imprevist, instintiu i ple de sorpresa, converteixen en excepcional el que és quotidià. Enfoquen la seva càmera cap a uns espais alternatius que són fora del marc d'atenció convencional, les seves fotografies "difuminen" els actes centrals de la festa per fixar-se en els marges d'aquests actes i convertir-los en el centre del seu treball. Per altra banda, les seves sèries fotogràfiques sobre aspectes concrets de la festa dilueixen la condensació de la imatge única, per establir una narració visual que té estrets vincles amb les imatges en moviment dels treballs realitzats en vídeo i cinema, una narrativitat omnipresent en la nostra societat audiovisual.

El sentit de l'humor és present en les seves imatges, com ho és també el to crític i reivindicatiu, la seva mirada "altra" resulta tota una declaració de valors; són fotògrafs familiaritzats amb la festa de Les Santes que formen part de la societat de Mataró, la seva obra se centra en el muntatge de la festa, en el seu backstage, en un univers en què hi són presents mànegues d'aigua, tanques i cadires, petards, bastides i escenaris, és a dir, el seu és l'espai de la festa però en el temps anterior i posterior als actes concrets del seu esdeveniment. Fotografiar les persones que fan possible aquests actes ja resulta tota una manifestació de conviccions que accentua l'element social i participatiu, així com subratlla la importància que té cada petit detall, cada petit instant.

Javier i Marcos Miguélez posseeixen la facultat de generar una mirada propera, que aproxima alhora l'espectador a una visió extremadament humana; una visió menys interessada en les estructures que en les persones que les alcen, menys atenta als actes que a les persones que els converteixen en una realitat. El conjunt de la seva obra conforma un fresc de rostres, cossos, siluetes i gestos anònims que en definitiva esdevenen els protagonistes de la festa de Les Santes."

Marcos

i Javier Miguélez (Barcelona, 1973). Viuen a Caldes d'Estrac i treballen a Mataró.

Els germans Marcos i Javier Miguélez han estat vinculats des de sempre al món de la fotografia, tant la seva formació acadèmica com la seva experiència docent. Foto Espai, la seva empresa, es dedica als serveis fotogràfics per a empreses de tot tipus: espectacles, multimèdia, moda, interiorisme i reportatges. L'any 1988 formen el col·lectiu artístic-cultural Organika, amb el qual han fet diverses exposicions:

  1. "Espai d'integració", Centre Cívic Can Noè (Mataró)
  2. "Espais naturals", Ruta d'Art Jove (Premià de Mar)
  3. "Pel forat del pany", Alberg Can Soleret (Mataró)

"Llapis de llum", Cafè 6.9 (Tossa de Mar)

  1. Trobada de creadors locals de Caldes d'Estrac, Ajuntament de Caldes d'Estrac

Supermercat d'Art, American Prints (Madrid)

2a Mostra d'Art Jove, Espai f (Mataró)

2004 "En procés", Ateneu Caixa Laietana-Patronat Municipal de Cultura (Mataró)

Les 11 mostres anteriors

Les anteriors exposicions de fotografies sobre la festa major han anat a càrrec de: Toni Canal (1993), José Luis Moyano (1994), Miquel Sala (1995), Teia Cusachs (1996), Josep M. Clariana i Coll (1997), Montserrat Ferrer i Joan Safont (1998), Manuel Contreras i M. Clara Sánchez (1999), Martí i Andreu Català Pedersen (2000), Marga Cruz (2001), Marc Duran (2002), Conxi Duro (2003).