Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei d'informació i dinamització juvenil inicia les seves activitats a 6 instituts de la ciutat

Escoltar

El Servei d'informació i dinamització juvenil inicia les seves activitats a 6 instituts de la ciutat

La setmana passada el Servei d'informació i dinamització juvenil als instituts, Sidral.IES, va iniciar les seves activitats als centres públics d'ensenyament secundari.

El servei, que fa deu anys es va posar en marxa, té com objectiu apropar la informació i els recursos d'interès per als joves als centres d'ensenyament secundari, així com estimular i donar suport a les iniciatives dels joves i promoure la participació i l'autonomia juvenil.

El Sidral.IES presenta en aquesta edició dues novetats, per una banda, les dinamitzadores juvenils en comptes d'anar als centres cada quinze dies ho faran setmanalment, amb la finalitat d'augmentar la comunicació i la relació tant amb els estudiants com amb els equips docents i directius dels centres, d'aquesta manera les necessitats, demandes i prioritats es treballaran conjuntament i la resposta serà més àgil.

I per l'altra, s'ha previst fer una jornada festiva al final del curs conjunta entre els estudiants de tots els centres que col·laboren amb el servei i els joves que participen als projectes Joves guies i La Barraca (classes extraescolars que es fan a l'IES Thos i Codina i IES Alexandres Satorras).

Els centres de secundària als quals el Sidral.IES dóna servei, d'octubre a juny, són: IES Pla d'en Boet, IES Miquel Biada, IES Puig i Cadafalch, IES Thos i Codina, IES Alexandre Satorras i IES Damià Campeny.

Com funciona el Sidral.IES?

La tasca informativa es fa a través de l'atenció directa de consultes i demandes d'informació dels estudiants; la realització de campanyes informatives sobre temes específics com salut jove, igualtat home-dona, medi ambient o turisme juvenil, entre d'altres; i la difusió d'informacions puntuals d'especial interès per als joves a través dels tutors, delegats i corresponsals o amb intervenció directa a les aules.

La tasca dinamitzadora es realitza mitjançant la coordinació i la formació dels representants dels estudiants; l'oferta de sessions monogràfiques sobre qüestions com els serveis i recursos municipals per a joves o el teixit associatiu local; el suport a les associacions d'estudiants perquè puguin realitzar la seva tasca de promoció de la participació en els centres; el suport a les iniciatives dels estudiants o l'organització d'activitats conjuntes entre els diversos centres d'ensenyament secundari.

Als sis centres educatius que formen part del servei hi ha instal·lats una cartellera, on hi ha informació diversa que s'actualitza cada setmana; una parada informativa atesa per una dinamitzadora que durant l'hora d'esbarjo rep les consultes dels estudiants; i aquest any s'ha instal·lat també un expositor mòbil amb materials informatius.

Nou programa per a joves

Aquest mes d'octubre també s'ha posat en marxa un programa pilot de dinamització juvenil al carrer. Aquest programa s'ha iniciat a 4 municipis més de Catalunya i es realitza conjuntament amb la Diputació de Barcelona. A Mataró es fa en el Pla d'en Boet entre els mesos d'octubre a juny.

El programa té com objectiu treballar amb els joves de 12 a 18 anys en el mateix espai públic detectant els interessos, les motivacions i les necessitats dels joves. Així com la detecció de conductes de risc, la prevenció d'aquestes i la intervenció. La tasca la realitza una dinamitzadora juvenil que prèviament farà una tasca prèvia de diagnosi amb les associacions i entitats de la zona per conèixer millor la realitat i les necessitats dels joves.