Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sis instituts de Mataró participen al Zona Intrusa 10

Escoltar

Sis instituts de Mataró participen al Zona Intrusa 10

El M|A|C arriba a la 10a edició de la iniciativa que apropa l’art contemporani als adolescents



Zona Intrusa és un projecte que treballa a tres bandes (art / educació / territori) impulsat per la Direcció de Cultura. La 10a edició, que porta per títol “Els uns i els altres”, comissariada per Cèlia Prats, treballarà fins al 31 de març amb més de 400 alumnes de centres educatius de secundària de Mataró. 




Enguany hi ha 6 centres educatius que participen en aquest projecte del M|A|C: l’Escola Freta, l’Institut Laia l’Arquera, l’Institut Miquel Biada, l’Institut Alexandre Satorras, l’Institut Puig i Cadafalch i l’Escola Pia Santa Anna.




A través de l’art contemporani, els alumnes exploraran les relacions que es produeixen en un institut com a sistema on hi conviuen diversos éssers vius (estudiants, docents, conserges, personal de neteja, manteniment...) en un lloc físic on es relacionen (aules, passadissos, patis, cafeteria, recepció...) Enguany s’enfoca la mirada en el personal i els espais que no tenen una relació directa amb la docència. L’engranatge que posa en funcionament el centre consta de moltes petites peces que el fan possible. Obrir la mirada cap a aquelles persones i feines que ens són invisibles és una manera d’entendre i apreciar el sistema i el lloc que ocupem en ell, i, d’aquesta manera, implicar-nos en el dia a dia.




L’equip d’educadores Meritxell Romanos i Paula Ventades seran les mediadores que acompanyaran els estudiants durant les sessions. A través del diàleg motivaran la reflexió a l’entorn de les feines invisibilitzades i es reconeixerà la complexitat del sistema; per això caldrà una investigació prèvia d’aquestes realitats. Finalment s’acabarà estimulant la creació artística.






L'Element Intrús




Des de les primeres edicions del Zona Intrusa, l’Element Intrús és el cor del projecte. Aquest ha anat prenent diferents formes: des d’una exposició itinerant en un contenidor portuari passant per les performances desenvolupades durant les hores d’esbarjo, o una instal•lació d’obres d’art. Aquest Element Intrús és una manera d’acostar literalment la creació contemporània als estudiants. Enguany la proposta consisteix en l’obra produïda per Raquel Friera: “Una escola brillant”.




L’art s’introduirà als centres fora de les aules, en els espais comuns, i generarà una inflexió en la quotidianitat del centre mitjançant una instal•lació sonora en un dels espais que comparteixen la institució museística i l’educativa: els banys. Els lavabos són per als treballadors un dels espais més delicats de netejar, i per als usuaris un lloc que sempre volem trobar net. Però, pensem alguna vegada en qui els neteja? Per fer-nos prendre consciència sobre la importància d’aquesta feina invisibilitzada, s’han seleccionat els sons de la neteja dels banys en els que introdueix alguns testimonis de les treballadores sobre l’acte de netejar aquest espai.






El retorn a la ciutadania




El resultat del que els alumnes i artistes treballin als centres educatius s’exposarà, del 2 de juny al 2 de juliol, a Can Palauet en el marc de l’exposició dels 10 anys del Zona Intrusa. Hi haurà el recull del procés i de tot el projecte a les sales d’exposició. Es farà un repàs de la dècada del Zona Intrusa i s’organitzaran moltes activitats complementàries. Serà un espai de reflexió, discussió i revisió d’aquesta iniciativa.




Zona Intrusa és una iniciativa i producció del M|A|C que forma part de la Xarxa de Centres d’Art Contemporani de Catalunya.