Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus rebutja la indemnització amb fons públics pel Projecte Castor

Escoltar

La Junta de Portaveus rebutja la indemnització amb fons públics pel Projecte Castor

La Junta de Portaveus celebrada el passat 3 de novembre va aprovar una declaració institucional presentada pel grup municipal de CiU que rebutja la indemnització de 1.350 milions d’euros amb fons públics a l’empresa contractada pel desenvolupar el Projecte Castor.

 

La declaració es va aprovar ahir amb els vots favorables de l’alcalde, CiU, PSC, ICV-EUiA i la CUP, i amb les abstencions del PPC. El text íntegre, del qual es va donar compte ahir en el Ple municipal, és el següent:

 

“El divendres 3 d’octubre, el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar, per mitjà del Reial Decret Llei 13/2014, indemnitzar amb 1.350 milions d’euros d’indemnització a l’empresa contractada per desenvolupar el Projecte Castor, el magatzem de gas submarí situat davant de les terres del Sénia, l’activitat del qual s’ha relacionat amb almenys 500 sismes durant el setembre del 2013.

 

Segons va anunciar la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, la instal·lació romandrà “en hibernació”. També van aprovar l’extinció de la concessió d’explotació del magatzem a Escal UGS S.L. (controlada en un 66,7% pel grup ACS –Actividades de Construcción y Servicios), que fins aquell moment n’era el propietari.

 

Els 1.350 milions es repercutiran al rebut del gas durant els propers 30 anys i, per tant, al final seran els consumidors, ja siguin ciutadans o empreses, els que acabaran pagant aquesta compensació.

 

L’origen de tot plegat cal trobar-lo el 2 d’agost del 2007, quan el Ministeri d’Indústria va publicar al BOE el Projecte Castor. Aquest va ser finançat amb una emissió de deute públic de 1.400 milions que, a més a més, va ser recolzada pel Banc Europeu d’Inversions (BEI) amb una línia de tresoreria de 200 milions d’euros.

 

Va ser el Govern espanyol del PSOE qui va autoritzar el Projecte Castor fent cas omís a les greus amenaces que s’havien advertit des de diferents institucions: 

 

- l’Observatori de l’Ebre ja va alertar l’any 2005 que la injecció en pous profunds podia causar una modificació a l’escorça de les falles i desencadenar en sismes,

 

- l’Institut Geològic i Miner d’Espanya també va realitzar el 2007 un informe que deia que la falla “Amposta” es podia reobrir per la pressió,

- i el 2008 la consultora internacional URS també va advertir al Ministeri de Medi Ambient la necessitat d’estudiar l’activitat sísmica a aquella zona. Fins i tot la petrolera Shell, que havia explotat el mateix pou, va alertar dels riscos del magatzem.

 

Gràcies a la mobilització popular, a l’actuació del Parlament de Catalunya –amb l’aprovació per unanimitat de la Moció 58/X sobre el Projecte Castor d’emmagatzematge de gas–, al suport del Govern català i a les mocions aprovades per diferents ajuntaments; el Govern espanyol va fer marxa enrere i el setembre del 2013 va paralitzar la injecció de “gas matalàs” al subsòl, que va provocar més de 500 sismes.

 

És inacceptable que hagin de ser els ciutadans i les empreses els qui hagin d’assumir el cost de la mala gestió d’aquest projecte. Més encara quan el preu de l’electricitat a l’Estat espanyol és un dels més alts d’Europa.

 

Per tot el que s’ha exposat, el Grup Municipal de Convergència i Unió proposa a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents,

 

ACORDS:

 

PRIMER.- Rebutjar la indemnització de 1.350 milions d’euros amb fons públics al propietari del Projecte Castor per considerar que no han de ser els consumidors els qui acabin pagant-ho a través de la factura del gas. Més encara quan el govern espanyol tenia informes tècnics que aconsellaven no realitzar aquest magatzem de gas submarí.

 

SEGON.- Reclamar que el Govern de l’Estat faci públic tots els estudis i informes que hagin encarregat o recopilat sobre la fallida del projecte, sobre els episodis sísmics que van tenir lloc a les terres del Sénia des de l’inici dels treballs relatius al projecte d’emmagatzemament, i aquells que determinen els costos econòmics totals de l’operació.

 

TERCER.- Donar coneixement dels acords al Govern de la Generalitat de Catalunya; als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, del Congrés dels Diputats i del Senat; al Govern espanyol; al Síndic de Greuges; a l’Agència Catalana del Consum i a l’Organització de Consumidors i Usuaris; i a les entitats d’aquest municipi que vetllen pels drets dels consumidors.