Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

III Fira Mercat de la Pagesia de la Tardor i 30 anys de la Mostra de bolets

Escoltar

III Fira Mercat de la Pagesia de la Tardor i 30 anys de la Mostra de bolets

Del 15 al 21 de novembre es podrà veure l’exposició dels bolets representatius de la comarca



El proper cap de setmana coincideixen a la plaça de l’Ajuntament la III Fira Mercat de la Pagesia de la Tardor i la Mostra de bolets, que arriba a la trentena edició. Els dos esdeveniments giren a l’entorn de la natura i dels productes que se’n deriven.


 

 

Fira Mercat de la Pagesia

 

Una quarantena d’artesans, productors i pagesos seran presents el 15 i 16 de novembre en la tercera edició de la Fira Mercat de la Pagesia. Les parades oferiran bolets, formatges, mel, embotits, coques, xocolates, castanyes, sabons naturals, titelles o  bijuteria, entre d’altres productes.

 

A més de les parades, que estaran obertes de 9 a 21 h, hi haurà una demostració de tallers d’oficis tradicionals i activitats infantils:

 

. Taller de ceràmica: els nens podran realitzar una peça de fang per endur-se-la a casa. Horari: dissabte de 17 a 21 h; diumenge d’11 a 14.30 h i de 17 a 21 h.

 

. Taller de trementinaire: taller sobre aquest antic ofici vinculat a les herbes remeieres i els remeis tradicionals. Horari: dissabte d’11 a 14.30 h i de 17 a 21 h; diumenge d’11 a 14.30 h i de 17 a 21 h.

 

. Taller d’elaboració de trufes: els nens tindran l’oportunitat d’aprendre a fer delicioses trufes. Horari: dissabte de 12 a 13 h i de 18 a 19 h; diumenge de 12 a 13 h i de 18 a 19 h.

 

La Fira Mercat de la Pagesia està organitzada per l’Associació Mercats d’Abans amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró.

 

 

Mostra de bolets

 

L’exposició de bolets del Maresme arriba enguany a la 30a edició mostrant les diferents espècies que es poden trobar actualment al Maresme, en una carpa instal·lada a la plaça de l’Ajuntament del 15 al 21 de novembre. Una vegada més la mostra té l’objectiu de difondre el coneixement d’aquests organismes i el seu paper dins el medi natural i, sobretot, aprendre a respectar-los.

 

La mostra començarà el dia 15 de novembre al matí amb la tradicional sortida a buscar bolets que formaran part després de l’exposició. Dins el programa d’activitats, també se celebraran els 25 anys de creació del Parc del Montnegre i el Corredor, amb dues xerrades divulgatives sobre bolets a la mateixa carpa. El Dr. Jaume Llistosella de la Universitat de Barcelona explicarà “Com viuen i com creixen els bolets” i Jordi Corbera, membre de la Secció de Ciències del Museu de Mataró, exposarà els resultats de més de 20 anys de seguiment de la “Diversitat micològica de la Serralada Litoral Central”.

 

Per tercer any consecutiu, l’exposició de bolets frescos també inclourà la seva versió virtual, ja que els boletaires que ho desitgin podran penjar les fotos de bolets que hagin trobat aquesta tardor a través d’un web, i així fer una exposició virtual dels bolets de la Serralada Litoral Central.

 

De dilluns a divendres diversos grups escolars faran visites guiades a l’exposició i també realitzaran tallers sobre el tema.

 

L’any 1979, la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró presentava a les seves sales la 1a edició d’aquesta mostra que pretén ser representativa de la diversitat de bolets del Maresme.

 

La iniciativa de la Secció de Ciències Naturals va ser pionera a la comarca i després ha tingut diverses rèpliques en altres indrets del Maresme. I durant aquests 30 anys s’ha anat exposant bolets frescos –acabats de collir-, aproximant-se a la seva morfologia, als gèneres i espècies i explicant com recol·lectar-los, la funció que fan al bosc, el seu cicle de vida, etc.