Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró destinarà el 0,5% de la recaptació de l’IBI a projectes de conservació del medi natural

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró destinarà el 0,5% de la recaptació de l’IBI a projectes de conservació del medi natural

Aprovada en el Ple Municipal una Proposta de resolució d’ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martínez per destinar el 0,5% de la recaptació municipal de l’Impost de Béns Immobles a activitats relacionades amb la protecció de la natura. També demana que l’Ajuntament esdevingui membre de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

Parc Forestal. Foto: arxiu
Parc Forestal. Foto: arxiu

Aprovada en el Ple Municipal una Proposta de resolució d’ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martínez per destinar el 0,5% de la recaptació municipal de l’Impost de Béns Immobles a activitats relacionades amb la protecció de la natura. També demana que l’Ajuntament esdevingui membre de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

El Ple municipal va aprovar ahir una Proposta de resolució presentada per ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martínez per destinar el 0,5% de la recaptació municipal de l’Impost de Béns Immobles (IBI) a activitats relacionades amb la protecció del medi natural.

El text es va aprovar amb els vots favorables d’ICV-EUiA, la regidora no adscrita Sarai Martínez, ERC, PPC, CUP i el regidor no adscrit Víctor Manuel Paramés. Es van abstenir els grups municipals del PSC, CiU, C’s i PxC i va votar en contra el grup de VOLEMataró. El text íntegre aprovat és el següent:

“La Xarxa per a la Conservació de la Natura, XCN (antiga Xarxa de Custòdia del Territori, XCT) és una associació declarada d’utilitat pública, formada actualment per més de 170 entitats i institucions de Catalunya, que té per objectiu difondre, fomentar i impulsar l’ús de la custòdia del territori en l’àmbit social, econòmic i institucional.

La custòdia del territori és una estratègia de conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic del territori basada en la participació directa, activa i voluntària de nombroses persones procedents de col·lectius diferents, que treballen conjuntament per assolir un objectiu comú: conservar la diversitat biològica, els paisatges més representatius o escassos del nostre país, i el patrimoni cultural i social associat.

Per garantir un ús sostenible dels recursos naturals municipals és necessari promoure el desenvolupament de polítiques de caràcter local, gestionar-los activament per a la seva millora i restaurar aquells indrets que així ho precisen. A tal efecte, és necessari disposar d’uns recursos estables a llarg termini, que permetin planificar i desenvolupar els projectes de conservació de gran abast que cal abordar.

Des de diversos municipis i entitats del tercer sector ambiental ha sorgit la iniciativa de destinar una petita part de l’Impost de Béns Immobles a projectes de conservació del medi natural municipal (en la major part dels casos és d’un 0,5%) . Donat que l’IBI és l’impost directament vinculat a la transformació del sòl, té tot el sentit que sigui la font de recursos que ajudi a reequilibrar el territori.

D’una banda, això assegura la dotació pressupostària necessària per desenvolupar projectes potents amb continuïtat. De l’altra, és un instrument de conscienciació ciutadana sobre la necessitat de compensar el nostre impacte sobre el medi a través d’aquesta iniciativa.

Per tot això, el grup municipal d’ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martínez Vega de l’Ajuntament de Mataró, proposen al Ple l’adopció dels següents acords:

  1. Destinar, a partir dels pressupostos del 2019 i amb caràcter permanent en els futurs pressupostos, un 0,5% de la recaptació líquida anual de l’Impost sobre Bens Immobles (IBI) a les activitats de protecció, gestió i restauració de la flora, la fauna, els hàbitats i els ecosistemes.
  2. Seguint l’acord primer d’aquesta moció, dotar la corresponent consignació per a despeses en els pressupostos municipals. Si finalitzada l’execució d’un exercici pressupostari quedés un romanent no gastat, aquest s’incorporarà al pressupost municipal de l’exercici següent amb caràcter de despesa prioritària.
  3. En cas que sigui necessari, ampliar la plantilla de personal format i amb experiència en protecció, gestió i restauració de la flora, la fauna, els hàbitats i els ecosistemes per tal d’assegurar l’adequada execució dels acords presos en aquesta moció.  
  4. Que per al procés de planificació, execució, seguiment i gestió dels projectes es posin en marxa els mecanismes necessaris de participació ciutadana per tal d’implicar activament les persones i entitats interessades i/o directament vinculades a aquestes iniciatives.
  5. Que l’Ajuntament de Mataró esdevingui membre de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), xarxa que pot assessorar en la implementació dels acords proposats, entre d’altres.
  6. Informar a la Xarxa per a la Conservació de la Natura dels acords presos”.

Publicat a