Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Senegal i Guinea Equatorial són els països de l’edició primavera 2023 de Ciutats Defensores dels Drets Humans a Mataró

Escoltar

El Senegal i Guinea Equatorial són els països de l’edició primavera 2023 de Ciutats Defensores dels Drets Humans a Mataró

El músic Thiat i l’escriptora Melibea Obono són els dos defensors dels drets humans que vindran a Mataró en l’edició primavera 2023 del programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans a la que l’Ajuntament està adherida des del 2018. Els dos defensors dels drets humans faran xerrades a centres educatius de secundària i també una xerrada-taller de rap a l’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM).

Durant el mes d’abril arriba l’edició de primavera del programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans i Mataró compta enguany amb dos defensors: el músic Thiat, el 25 d’abril, i l’escriptora Melibea Obono, el 21 d’abril.

Melibea Obono (Afaetom, Evineyong, Guinea Equatorial, 1982) és periodista, politòloga,  docent i investigadora sobre temes de dona i gènere en Àfrica. Entre les seves obres destaca la novel·la “La bastarda” on dona veu a un tema tabú al seu país com el de les lesbianes. És professora a la Universitat Nacional de Guinea Equatorial i forma part del Centre d’Estudis Afro-Hispànics (CEAH) de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

L’any 2017 es va doctorar en Estudis Interdisciplinaris de Gènere i Polítiques d’Igualtat en la Universitat de Salamanca. Obono serà a Mataró el proper 21 d’abril. En concret a les 9.30 h a l’IES Alexandre Satorres farà una xerrada a l’alumnat de batxillerat, desprès gravarà una entrevista a Mataró Audiovisual que s’emetrà el dia 25 d’abril.

Thiat és un raper membre del duo Keur Gui i membre fundador del col·lectiu Y’en a Marre (Estamos Hartos), un moviment sorgit l’any 2011 a Senegal per músics i periodistes per protestar contra el govern i animar el jovent a registrar-se per votar. Se'ls atribueix el mèrit d'haver sabut mobilitzar el vot més jove de la població senegalesa en les eleccions del 2011 i derrocar així el president Abdoulaye Wade, que havia estat president del Senegal des de l'any 2000 fins al 2012. Thiat és una de les cares visibles i un dels pilars de formació i expansió del Y'en a Marre, que es caracteritza pel seu activisme no violent, fonamentat en l'ús de la cultura i la música per sensibilitzar i mobilitzar àmplies capes socials habitualment poc escoltades.

Thiat farà una xerrada-taller a l’Escola Municipal de Música de Mataró el proper 25 d’abril, farà xerrades al IES Damià Campeny i l’IES Puig i Cadafalch (a les 11.30 h i a les 17.30 h) i acabarà el dia fent un taller de rap als alumnes de l’Escola Municipal de Música de Mataró a les 19.30 h.  

Entre els actes del programa també hi ha “Teixint drets, construint la vida”, un acte homenatge i de reconeixement a Lea Cornellana i al Col·lectiu de Dones de Matagalpa. Està previst pel 20 d’abril, a les 18.30 h, a l’Espai Mataró Connecta per posar en valor l'activisme feminista en defensa dels drets humans, que personal i col·lectivament han desenvolupat al llarg dels anys a Mataró i Nicaragua.


Ciutats Defensores

Els defensors i defensores dels drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional. Treballen contra qualsevol violació de drets humans i per les llibertats fonamentals dels pobles i els individus.

Els seus principis són la igualtat, la no discriminació i la dignitat humana, bastant-se en les normes internacionals dels drets humans.

Sovint la seva tasca comporta un risc per a la seva integritat física i mental, sent molts cops objecte d’atacs i amenaces, tant per part d’agents governamentals com per part d’altres actors (terratinents, paramilitars, càrtels de delinqüència organitzada, etc).

Milers han estat detingudes, criminalitzades, privades de llibertat, desaparegudes forçosament i assassinades amb l’objectiu de silenciar les seves lluites. 

Publicat a