Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Jornada Lloguer assequible i habitatge col·laboratiu: L’experiència del projecte Lloguem!

Escoltar

Jornada Lloguer assequible i habitatge col·laboratiu: L’experiència del projecte Lloguem!

Dijous 22 de setembre de 8.45 a 14 h. Jornada i de 15.30 a 18 h. Tallers, al Espai Mataró Connecta (pl. de la Muralla, 21)

Presentació

Un dels principals reptes que afronten les polítiques locals d’habitatge és la generació d’una oferta d’habitatge assequible en el mercat de lloguer privat, sobretot a partir de la mobilització d’aquells habitatges desocupats.

 

La complexitat del problema de l’habitatge juntament amb les limitacions que afecten les administracions locals, converteixen les polítiques d’habitatge en un àmbit que exigeix de la col·laboració entre diferents agents ja sigui administracions, empreses privades, entitats del Tercer Sector i, cada vegada més, iniciatives ciutadanes properes a l’economia social i cooperativa. Mentre que, a nivell europeu, existeixen experiències exitoses d’aliances entre administracions públiques i iniciatives ciutadanes en àmbits com la promoció (cooperatives de cessió d’ús) o generació de sòl (community land trust), manquen referències de col·laboració en relació a la mobilització i gestió de lloguer privat assequible.

 

En aquest context, “Lloguem!” és un projecte que té per objectiu explorar solucions basades en l’economia social i cooperativa per a generar una oferta alternativa d’habitatge assequible i estable a la ciutat de Mataró. En concret, ha impulsat la creació de fórmules cooperatives entre demandants d’habitatge de lloguer (cooperatives de llogaters) que permetin oferir condicions favorables a propietaris d’habitatges desocupats que busquin mobilitzar els seus habitatges amb garanties.

 

Es tracta d’un projecte amb suport de les UIA (Urban Innovative Actions), que s’inicia a El projecte “Lloguem!” ha estat guardonat amb l’European Responsible Housing Awards en la categoria de finançament just per a l’habitatge assequible, guardó lliurat en el marc de l’International Housing Festival 2022 celebrat a Hèlsinki el passat mes de juny.

 

L’objectiu de la jornada és doble:

 • Fer balanç i compartir aprenentatges del projecte.
 • Promoure el debat entre administracions, experts i iniciatives ciutadanes, sobre com i de quina forma poden col·laborar per a generar una oferta d’habitatge assequible i estable que contribueixi a fer efectiu el dret a l’habitatge.

 

La jornada es dividirà en dues sessions diferenciades. Al matí, es presentarà el projecte per part dels seus participants i s’organitzarà una taula rodona amb els membres experts a nivell internacional i nacional que formen el Consell Assessor. A la tarda, es preveuen tres espais de treball i reflexió en forma de tallers (amb accés restringit prèvia inscripció).

 

Programa

08.45 h
Acollida
09.30 h
Benvinguda a càrrec de David Bote, alcalde de Mataró i David Mongil, cap de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.
09.40 h
El suport de la UE a la innovació en l’àmbit local, Romain Turminel, representant del secretariat del programa UIA.
10 h

Presentació del projecte i resultats: Incentivant la col·laboració pública-comunitària en el lloguer dispers:

Ajuntament de Mataró - Fundació Unió de Cooperadors de Mataró Bloc Cooperatiu - Salesians Sant Jordi - Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) -Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme

11.15 h
Debat i torn obert de preguntes
11.30 h
Pausa cafè
12 h

I ara què? Idees de futur pel lloguer assequible i l’habitatge col·laboratiu: Taula rodona i debat amb els experts del Consell Assessor del projecte Lloguem:

 • Núria Lambea, investigadora de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili.
 • Eduardo González, investigador en temes d’habitatge de la Universitat Pompeu Fabra.
 • Geert De Pauw, coordinador del CLT de Brusel·les. Community Land Trust Bruxelles.
 • Barbara Steenbergen, membre del Comité Executiu de la Unió Internacional de Llogaters.
 • Nils Scheffler, expert del programa UIA
13.30 h
Tancament. A càrrec de  Pere Pons, president delegat de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i de Sarai Martínez, regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró
13.50 h
Pausa dinar
15.30 h

Tallers de transferència (prèvia inscripció):

 • Taller 1: Transferència del projecte Lloguem! a nivell local: Pràctica aplicable als ajuntaments
 • Taller 2: Fórmules de cooperació pública-comunitària en la provisió d’habitatge assequible
 • Taller 3: Estratègies de mobilització de l’habitatge buit
17.30 h
Posada en comú i conclusions
18 h
Cloenda

Inscripcions

Per a formalitzar la vostra inscripció cal prémer el següent enllaç.

Podeu fer efectives les vostres inscripcions fins al 19 de setembre de 2022. La confirmació de la inscripció per part de la Diputació de Barcelona es farà per correu electrònic el mateix dia de finalització del termini d’inscripció.

 

 

Organitza:

Logotip Diputació de Barcelona       Logotip Ajuntament de Mataró

 

Col·laboren:
UIA – Unió Europea
IGOP
Fundació Unió de Cooperadors
TecnoCampus
Salesians

Info

 • Quan?
  22/09/2022 de 08:45 a 18:00
 • Categoria

  Lloguem EMC

 • On?

  Espai Mataró Connecta (Plaça de la Muralla, 21. 08031 – Mataró)

 • Organitzador

  Diputació de Barcelona, Ajuntament de Mataró

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Inscripció