Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acció! 125 anys de cinema a Mataró

Escoltar

Acció! 125 anys de cinema a Mataró

Aquest any se celebra el 125è aniversari de la primera projecció cinematogràfica a Mataró. L'exposició vol mostrar l'arribada del cinema a la ciutat i oferir un recorregut per tots aquests anys d'història, a través de les seves sales, les principals iniciatives ciutadanes i els cineastes més rellevants. L'exposició vol ser, també, un aparador de l'obra de creadors locals que projecten la cinematografia i l'audiovisual cap al futur. I mostrar, al mateix temps, com la ciutat acull i esdevé plató de moltes produccions

 • Acció! 125 anys de cinema a Mataró
 • 2022-11-25T19:30:00+01:00
 • 2022-11-25T23:59:59+01:00
 • Aquest any se celebra el 125è aniversari de la primera projecció cinematogràfica a Mataró. L'exposició vol mostrar l'arribada del cinema a la ciutat i oferir un recorregut per tots aquests anys d'història, a través de les seves sales, les principals iniciatives ciutadanes i els cineastes més rellevants. L'exposició vol ser, també, un aparador de l'obra de creadors locals que projecten la cinematografia i l'audiovisual cap al futur. I mostrar, al mateix temps, com la ciutat acull i esdevé plató de moltes produccions

El 2 de febrer de 1897, un nou invent va meravellar els mataronins. Fa 125 anys que es va presentar a la ciutat el cinematògraf, l’aparell dels germans Lumière capaç d’enregistrar i projectar imatges en moviment. Mataró va ser la quarta ciutat de Catalunya on es va mostrar públicament el cinematògraf –després de Barcelona, Lleida i Manresa.

Des d’aquella màgica jornada, el cinema ha format part de la vida dels mataronins. Al llarg de més d’un segle, les sales de projecció han definit el paisatge urbà de la ciutat. El Modern, el Gayarre, el Borràs, el Bosque i molts altres són noms evocats pels nostres avis i que ens remeten a les èpoques de la gran esplendor de Hollywood. Posteriorment, el Cerdanyola, el Núria i l'Iluro van marcar una època, mentre definien el gust i els records cinèfils de les generacions educades durant els anys setanta i vuitanta.

En paral·lel, iniciatives ciutadanes impulsades des del teixit associatiu, com el Film Ideal Club o la Mostra de Cinema, van enriquir la vida cinematogràfica de la ciutat.

Avui, la desaparició de les sales de cinema al centre de la ciutat testimonia una transformació dels usos socials en què, malgrat tot, el plaer de veure pel·lícules continua viu. El cinema encara té molt de rodatge per endavant. Ho demostra el fet que la nostra ciutat és, actualment, escenari de moltes produccions cinematogràfiques.

També a Mataró hem tingut grans realitzadors, que han projectat el nom de la ciutat arreu del món i que han estat reconeguts per la seva feina amb nombrosos guardons i reconeixements. Entre ells, destaquen els noms d’Enric Fité, Joan Pruna i Lluís Josep Comerón.

L’exposició Acció! 125 anys de cinema a Mataró és un homenatge al llegat que el cinema ha deixat a Mataró (cines, cineastes, cinèfils) i a tots els espectadors mataronins que alguna vegada han rigut, plorat, s’han enamorat i emocionat en una sala de cinema.

PROGRAMA DE MÀ DE L'EXPOSICIÓ


Info

 • Quan?
  25/11/2022 des de 19:30
 • Categoria

  Inauguració d'exposició

 • On?

  Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró

 • Organitzador

  Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern