Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Don Gil de Alcalá

Escoltar

Don Gil de Alcalá

Sarsuela a càrrec de Rafató Teatre i La Lírica de Sant Andreu

Don Gil de Alcalá és una òpera espanyola de Manuel Penella estrenada a Barcelona Teatre Novedades el 27 d'octubre de 1932.

L'acció transcorre a Veracruz, Nova Espanya (Mèxic), a finals del segle XVIII. Niña Estrella és una òrfena mestissa, afillada del governador, que rep una sòlida formació en un convent. Niña Estrella està promesa a Don Diego, però ella està enamorada de Don Gil de Alcalá, un militar espanyol que va conèixer a Yucatán. 

Mentre en el convent s'espera al governador i a Don Diego, que venen a buscar Niña Estrella, arriba Maya —la criada de la noia— que li lliura una carta del seu enamorat, el qual li diu que farà l'impossible per casar-se amb ella, encara que hagi de servir-se de l'engany.

Chamaco, el criat del convent, anuncia l'arribada del governador i de Don Diego i explica que han estat atacats per uns bandolers. L'atac ha estat avortat per un capità valent i un sergent. El governador promet una recompensa per als valents. El capità salvador no és altre que Don Gil, que amb el seu amic —el sergent Carrasquilla— ha organitzat l'assalt per fer mèrits i guanyar-se l'amistat del governador. 

Don Gil i Carrasquilla són convidats a allotjar-se al palau del governador. L'home, preocupat per certs comentaris, pregunta a Niña Estrella si és cert que estima Don Gil. Ella ho admet sincerament. 

Un dia, en plena celebració als jardins de palau, apareix Don Diego amb uns bandolers que confessen haver realitzat l'assalt per encàrrec de Don Gil. Aquest, reconeix que tot ho va tramar per amor a Niña Estrella. Ell i el seu sergent reben el càstig d'anar a lluitar contra els insurrectes indis zacatecas. 

Mentre Niña Estrella plora la seva desgràcia al costat de Maya, arriba Don Gil per acomiadar-se. Quan tots són fora, entra Chamaco amb la intenció de cisar una ampolla de vi del governador, però una remor l'obliga a amagar-se al celler. Des del seu amagatall escolta com el governador confessa al magistral el seu pecat de joventut. Uns amors que va tenir a Madrid amb una noia van donar lloc a un nen il·legítim, el qual va abandonar. Aquesta revelació suggereix a Chamaco un atrevit pla per salvar Don Gil.

Rafató Teatre com a productora de teatre líric comptem amb una llarga trajectòria i disposem de professionals de gran renom del món de l'òpera i la lírica per les nostres representacions.

Durant els últims anys hem desenvolupat una gran labor en la difusió de la sarsuela, que sempre representem amb respecte i rigor.

Solistes principals: Núria Lamas, soprano; Vicenç Esteve, tenor; Alberto Cazes, bartíton; Xavi Fernández, baríton; Isabel Valls, tiple còmica, i Tito Calvo, tenor còmic.

Direcció escènica: Marc Calvo.

Direcció musical: Aníbal Gil i Xavi Dolç.

Coordinació general: Rafa Miralles.

Orquestra Chalumeaux.

Cor de La Lírica de Sant Andreu.

Producció: Rafató Teatre i La Lírica de Sant Andreu.

Info

 • Quan?
  29/05/2022 des de 18:00
 • Categoria

  Sarsuela

 • On?

  Teatre Monumental

 • Organitzador

  Organitzen: Foment Mataroní i Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern