Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró, 1936-2023)

Escoltar

Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró, 1936-2023)

En el marc de l’exposició "Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró, 1936-2023)", proposem una visita guiada a càrrec del comissari de la mostra, Francesc Miralpeix

L’exposició Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró, 1936-2023), comissariada per Francesc Miralpeix, historiador de l’art de la Universitat de Girona, és un projecte concebut com un acte necessari de transparència, en la línia del camí emprès per alguns grans museus i institucions europees a l’hora de revisar la naturalesa dels seus fons. I és, també, una invitació a la ciutadania a reflexionar sobre un temps i uns fets encara molt poc coneguts.

El nou Museu de Mataró, ubicat a Can Serra, va néixer durant els primers anys de la dictadura com un gran contenidor d’objectes de tota mena, a la manera dels museus vuitcentistes. El seu fons estava constituït per algunes donacions particulars, amb fons aplegats abans de la Guerra Civil a l’Escola d’Arts i Oficis, amb obres de la salvaguarda republicana i amb objectes procedents de dos dipòsits realitzats el 1944 pel Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional (SDPAN). 

L’Expedient 2619 identifica els dos lots arribats l’11 de maig i el 2 d’agost de 1944. El primer aplegava 57 objectes diversos, amb obres de Masriera, Rusiñol o Galwey. El segon lot contenia 880 peces, que incloïen 300 monedes, 326 medalles i 254 objectes més, amb joies, elements decoratius i un bon nombre obres d’art (sèries completes dels gravats de Goya, dos dibuixos de Salvador Dalí, pintures de Nonell, Brull, Nogués, Armet, Vayreda, pintures d'alta època, etc.). 

L’estudi de la documentació generada, dispersa en diferents arxius, ha permès creuar dades amb la informació continguda a les mateixes obres. És el cas de les etiquetes esgrogueïdes dels reversos de les peces. A mà o mecanografiades, grans o petites, són cicatrius d’un temps que mai no ha acabat de passar del tot. Les veiem i, malgrat tot, se’ns fan invisibles davant la bella aparença de les formes i dels colors dels anversos. Però hi són, com ferides mal tancades de la part més fosca de la nostra pròpia història i com a recordatoris d’un passat que es fa molt necessari revisitar.

Gratuïtes amb inscripció prèvia a educacultura@ajmataro.cat o al tel. 93 741 29 30

Programa de mà                         Dossier de premsa

Info

 • Quan?
  23/09/2023 des de 18:00
 • Categoria

  Visita guiada

 • On?

  Ca l'Arenas Centre d'Art. Museu de Mataró

 • Organitzador

  Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern