Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La contribució del Maresme a l'excursionisme científic català i al coneixement de l'art medieval

Escoltar

La contribució del Maresme a l'excursionisme científic català i al coneixement de l'art medieval

Mataró i el Maresme foren un territori pioner en la descoberta científica del medi geogràfic i històric, amb noms propis molt destacats com ara Francesc Carreras i Candi, Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner i Ramon Arabia entre d’altres. Per aquesta raó us proposem unes jornades relatives a l’excursionisme científic:

9 h Presentació de les Jornades a càrrec d’Alexis Serrano (director de l’Arxiu Comarcal del Maresme) i de Joaquim Graupera (AAR/IEC - Maresme Medieval).

 9.30 h «La contribució de l’excursionisme científic al coneixement i descoberta de l’art medieval i del patrimoni català» a càrrec de Francesca Español (Universitat de Barcelona - Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans).

 10.30 h Pausa-cafè

 11 h «Puig i Cadafalch i Josep Goday, dos mataronins a la missió arqueològica i jurídica de l'Institut d’Estudis Catalans a la ratlla d'Aragó del 1907» a càrrec d’Enric Soler i Raspall (escriptor i editor).

12 h «El mataroní Ramon Arabia i la seva participació en la creació de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques» a càrrec de Víctor Ligos (Agrupació Científico-Excursionista de Mataró).

13 h «Carreras i Candi i l'Agrupació Científico-Excursionista en l'estudi de la història a Mataró» a càrrec de Pere Tió (Agrupació Científico-Excursionista de Mataró).

14 h Pausa-dinar

16 h «Francesc Carreras Candi i les seves aportacions al coneixement del Maresme medieval» a càrrec de Joaquim Graupera (Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans - Maresme Medieval).

17 h «Les excursions científiques de Domènech i Montaner» a càrrec de Xavier Mas Gibert (Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner - Centre d’Estudis Canetencs).

La data de la sortida de camp està pendent de concretar.

Sortida: 8 h.

Lloc de trobada: Masia de Can Boet, carrer de Pablo Iglesias, 83 (Mataró).

Sortida de camp: «Els masos del marge esquerre de la riera d'Argentona» a càrrec d’Imma Bassols, Francesc Navarro i Josep Antoni Cerdà (Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró).

Activitat gratuïta oberta a tothom.
30 places limitades a la visita per ordre d'inscripció.
Cal reservar assistència a:
acmaresme.cultura@gencat.cat /  937582459 (de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 15.30 a 18 h)


El juny de l'any 2020, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, l’ACM proposà aquestes jornades relatives a l’excursionisme científic, la situació sanitària excepcional obligà a ajornar-les fins a enguany.

Podeu consultar-ne el programa, així com el díptic i el cartell.


Info

 • Quan?
  13/11/2021 des de 09:00
 • Categoria

  Jornades

 • On?

  Sala d'actes de Can Palauet

 • Organitzador

  Organitzen: Arxiu Comarcal del Maresme i Ajuntament de Mataró

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern