Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La invenció de Miquel Biada. Un assaig d'interpretació

Escoltar

La invenció de Miquel Biada. Un assaig d'interpretació

Noves dades i noves interpretacions sobre la construcció de l'imaginari al voltant de la figura de Miquel Biada, a càrrec de l'historiador Carles Gorini, investigador a l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC-CERCA).

En el marc de l’exposició «Barcelona-Mataró 1848. El tren del Maresme», el Museu de Mataró, en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal del Maresme, organitza una conferència sobre un dels personatges que ha merescut més atenció per part de biògrafs o d'historiadors del ferrocarril. Al llarg dels temps s'ha mostrat de maneres molt diverses: com a impulsor del primer tren de la península, com a patrici generós i altruista, com ambiciós comerciant, o com a ferm defensor de l’esclavisme, depenent en cada cas de l’enfocament o dels objectius epistemològics dels autors. 

Ara, Carles Gorini aporta noves dades i noves interpretacions sobre la construcció de l'imaginari al voltant de la figura de Miquel Biada, que sens dubte contribueixen a completar, i fins i tot revisar, el corpus historiogràfic sobre aquest personatge tan vinculat a la història de la ciutat de Mataró. Carles Gorini Santo (Barcelona, 1965) 

És llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona (1990), màster en Comunicació i Estudis Culturals per la UdG (2010),  i periodista col·legiat al Col·legi de periodistes de Catalunya. En l'àmbit de la cultura, ha centrat el seu treball en l'elaboració d'inventaris i catàlegs del patrimoni arquitectònic local.  És autor de diverses publicacions  i en els darrers anys ha fixat l’atenció en el patrimoni històric del ferrocarril a Catalunya, camp en el què ha realitzat diferents treballs d’inventari i de recerca fruit dels acords de col·laboració entre l’ICRPC, el Consorci de les Vies Verdes de Girona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.Entrada lliure. Aforament limitat

Info

 • Quan?
  25/04/2024 des de 18:30
 • Categoria

  Conferència

 • On?

  Sala d'actes de Can Palauet

 • Organitzador

  Museu de Mataró (Ajuntament de Mataró). Col·labora: Arxiu Comarcal del Maresme (Generalitat de Catalunya)

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern