Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les campanes al segle XXI. Per què?

Escoltar

Les campanes al segle XXI. Per què?

Coincidint amb el procés de restauració, aquest any les campanes també seran protagonistes de l’Estrena. El ponent de l’acte institucional serà Xavier Pallàs, músic, campanòleg i director de l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas. A més d’investigar sobre l’ofici perdut dels campaners, Pallàs s’ha especialitzat en l’estudi patrimonial i musical de les campanes i dels campanars de Catalunya. Sota el títol Les campanes al segle XXI. Per què?, el campanòleg dissertarà sobre la vigència de les campanes i de les seves repicades avui en dia. Així farà evident la tasca de moltes persones, com és el cas dels Campaners de Mataró, que de manera voluntària garanteixen la continuïtat dels tocs manuals de campanes, els quals han estat declarats per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A la nostra ciutat ho fan cada migdia de dissabte i altres vigílies de celebracions litúrgiques especials des de fa més de quaranta anys.

Tot seguit l’alcalde farà l’encàrrec solemne a l’Herald perquè aquest, acompanyat de les Trampes, els Flabiolaires i els abanderats, faci proclama per carrers i places de la ciutat que la Festa Major ja és a tocar!


Xavier Pallàs Mariani
Músic i campanòleg

És mestre per la Universitat de Girona i professor superior de violí per l’Escola Superior de Música de Catalunya. Durant vuit anys ha estat director de l'Escola Municipal de Música d'Olot, on actualment exerceix com a professor de violí i instruments tradicionals catalans. Ha publicat diversos llibres per donar a conèixer el patrimoni musical català conservat als arxius parroquials. S’ha especialitzat en l’estudi patrimonial i musical de les campanes i dels campanars de Catalunya, a més d’investigar sobre l’ofici perdut dels campaners. És autor de nombrosos articles i de la monografia Campanes i campanars de la Garrotxa (2019), el primer volum d’una col·lecció que abastarà totes les comarques gironines. Ha impulsat la creació de l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas del qual n’és el director.

Si voleu saber més sobre el procés de rehabilitació del campanar i les campanes de Santa Maria, cliqueu aquí

Info

 • Quan?
  19/07/2024 des de 18:00
 • Categoria

  L'Estrena. Acte institucional

 • On?

  Ajuntament de Mataró

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern