Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ruralismes + La Filadora

Escoltar

Ruralismes + La Filadora

El festival 2 Terços és una cita singular que marida les arts, el territori i el paisatge de Mataró, per reivindicar els conreus i boscos, el patrimoni agrícola, forestal i cultural de l’espai agrari de la ciutat, que abasta dos terços de la superfície urbana

 • Ruralismes + La Filadora
 • 2023-10-28T12:00:00+02:00
 • 2023-10-28T23:59:59+02:00
 • El festival 2 Terços és una cita singular que marida les arts, el territori i el paisatge de Mataró, per reivindicar els conreus i boscos, el patrimoni agrícola, forestal i cultural de l’espai agrari de la ciutat, que abasta dos terços de la superfície urbana

12 h Presentació del llibre Ruralisme, de Vanesa Freixa. Taula rodona amb l’autora, Vanesa Freixa (il·lustradora, activista i cofundadora de l'associació Obrador Xisqueta i directora de l'Escola de Pastors de Catalunya entre el 2009 i el 2016), Pep Riera (pagès i activista) i Laia de Balanzó de l’Associació Agrària Cinc Sénies, Mata i Valldeix.

Ruralisme. La lluita per una vida millor (Ara llibres) és una crida evocadora, reivindicativa i inajornable per canviar la manera com vivim. Sense pràcticament adonar-nos-en, vam desconnectar del món rural amb la idea de no tornar-hi més. Amb el temps, hem confrontat la ruralitat i la urbanitat en uns termes molt simplistes: hem associat el camp i les muntanyes a unes pràctiques antigues marcades per la precarietat i l’aïllament; i les ciutats amb la modernitat, el benestar i la comoditat, que ha exterminat, però, tot allò que ha considerat antic, inservible i lent.

L’activista Vanesa Freixa Riba, que fa anys va decidir establir-se amb la família i un petit ramat d’ovelles en una borda centenària al Pallars Sobirà, defensa amb convicció que el ruralisme és avui l’opció més intel·ligent de supervivència i adaptació al col·lapse al qual ens aboquem com a societat. Aquest llibre, emotiu i vital, encoratjador i vibrant, encén la flama de debats fonamentals per despertar consciències i moure’ns a l’acció.

13 h Concert vermut amb La filadora, que presenta Primfila i se’n va!

Prenent la perspectiva de gènere com a eix central, el col·lectiu La filadora s'apropa a les diferents cançons que formen part del teixit de la música tradicional catalana. Com ens han arribat, en quins entorns i qui les cantava? Quins espais ocupaven i ocupen les dones i quins els homes? Què en sabem, de cadascun? A partir de l’anàlisi lírica i algunes reinterpretacions, es proposa reflexionar al voltant de les històries que s’hi expliquen, les realitats que representen i com ens han arribat.

Alba Tomàs: acordió i veu.

Sònia Arias: gralla, guitarra i veu.

Roser Serrano: violí, tenora i veu.


Ubicació de Can Patalé.

Info

 • Quan?
  28/10/2023 des de 12:00
 • Categoria

  Festival 2 Terços

 • On?

  Can Patalé

 • Organitzador

  Associació Agrària Cinc Sènies - Mata - Valldeix

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern