Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Visca la República!

Escoltar

Visca la República!

El Museu de Mataró se suma a la commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola que se celebra enguany, amb una petita mostra titulada Les converses d'en "Miliu". Lliçons de català a la ràdio (1932-1936). Es podrà visitar al primer pis de Can Serra, Museu de Mataró

 • Visca la República!
 • 2021-10-01T17:00:00+02:00
 • 2021-10-01T23:59:59+02:00
 • El Museu de Mataró se suma a la commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola que se celebra enguany, amb una petita mostra titulada Les converses d'en "Miliu". Lliçons de català a la ràdio (1932-1936). Es podrà visitar al primer pis de Can Serra, Museu de Mataró

El Museu de Mataró se suma enguany al projecte expositiu Visca la República!, que organitza la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, dins el programa Memòria en Xarxa,  per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República. 

L’objectiu d’aquesta mostra és destacar la importància dels museus en la recuperació de la memòria històrica d'aquest període, i mostrar-los com a dipositaris de la memòria material i transmissors d'un llegat cultural comú. 

Es tracta d'un projecte expositiu compartit en què participen 25 museus, incloent-hi el Museu de Mataró. Cada un dels museus participants ha elaborat un mòdul informatiu relacionat amb el tema escollit a cada municipi, que se suma al mòdul comú que articula l'exposició, que es mostra de manera simultània en diferents municipis.  

La temàtica amb la qual participa el Museu de Mataró està relacionada amb l'ensenyament i la divulgació de la llengua catalana durant la Segona República. Amb el títol Les converses d'en "Miliu". Lliçons de català a la ràdio (1932-1936), la mostra expositiva dona a conèixer en Miliu, un personatge d'un programa de ràdio Barcelona: "Les converses d'en Miliu", que anava a càrrec d'Artur Balot i que tenia com a finalitat popularitzar i divulgar la llengua catalana. 

El programa consistia en un diàleg entre el nen Miliu, la veu del qual anava a càrrec del ventríloc Toresky, que era el professor. Va tenir molta popularitat durant els anys en què es va emetre (1932-1936), fins a l'esclat de la Guerra Civil. Es va editar un llibre (Artur Balot: Lliçons de català. Les converses d'en Miliu de Ràdio Barcelona, 1934, Llibreria Bonavia, Barcelona) que recull les converses.

La proposta expositiva del Museu de Mataró, és l’exhibició d’un petit conjunt d’objectes de la nostra col·lecció que recullen la memòria d’aquest període brillant de la ràdio i la cultura a Catalunya: el nino Miliu, que es va convertir en una autèntica icona popular durant la Segona República, el llibre que recull les converses,  i una ràdio de l’època, de fabricació catalana marca: Radio Bayona (1935).

Es podrà visitar al primer pis de Can Serra, Museu de Mataró.

Fulletó Visca la República.pdf

Pàgina web del projecte "Visca la República!"

Info

 • Quan?
  01/10/2021 des de 17:00
 • Categoria

  Exposició

 • On?

  Can Serra Història de la Ciutat. Museu de Mataró

 • Organitzador

  Organitzen: Museu de Mataró i Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona

 • Afegiu l'esdeveniment al calendari
 • Lloc web extern